Задава се мексиканска вълна от съкращения

749
Задава се мексиканска вълна от съкращения

Истинска мексиканска вълна от съкращения се окачва до края на годината. За лавината от оставащи без работа българи алармираха пред социалния министър Тотю Младенов синдикати и работодатели.

Очаква се цифрата на съкратените работници до декември да надхвърли 350 хил. Това обаче е броят само на официално регистрираните в бюрата по труда. Според синдикатите цифрата на останалите на улицата българи ще мине 500 хил.

"Виждате каква е тенденцията за ръст на безработицата, повече от ясно е, че ще има увеличение", коментира зам. социалният министър Красимир Попов. За месец юли безработицата у нас е 7.62%, а без препитание са останали 282 211 служители, обясниха от Агенцията по заетостта. За сравнение, през юни без работа са били 7.29% от българите. Данните сочат, че през юли средно по 15 безработни са се борили за едно място. По същото време миналата година броят е достигал едва 11.

Ситуацията е най-тежка в областта на транспорта. За три месеца съкратените от системата надвишават 1000, коментира зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров. "На местно ниво и в бюрата по труда се знаят очакванията за съкращения. Възнамеряваме да бъде изготвен списък на фирмите с планувани съкращения до края на годината. Така ще имаме по-ясна визия в какви отрасли да насочим мерките срещу безработицата", обясни мерките за справяне зам.-министър Красимир Попов.

Част от схемите, които социалното министерство ще настоява да се приемат за борба с безработицата, ще залегнат в новия план по заетостта. Той ще бъде изготвен наесен и приет в началото на 2010 г. Обмисля се и дали да не бъде съкратен срокът за актуализация на мерките срещу кризата, научи още "Стандарт". В момента планът се обновява на всеки 3 месеца, докато идеята е да се съкрати срокът на 40 дни или дори месец.

Ведомството на Тотю Младенов ще изчака с мерките, докато не получи становище за състоянието на трудовия пазар от икономическия и социален съвет. През това време обаче приоритети на Младенов са откриването и запазването на работните места. До края на 2010 г. цифрата трябва да достигне 150 000 щата. Те ще бъдат финансирани от държавния бюджет и еврофондовете.

Източник: в. „Стандарт"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg