Задава се цигарена война

1586
Задава се цигарена война

Проект за нова акцизна политика е на път да провокира цигарена война и да доведе до прогонване на чуждите компании от България, научи "Труд".

Независимият депутат Венцислав Върбанов е внесъл предложение, с което луксозните марки ще поскъпнат драстично - с 40%. Той предлага съотношението на двете ставки в определянето на акциза да се промени, така че по-голяма тежест да падне върху процентната част, за сметка на специфичната.

Процентната ставка се изчислява като част от цената на цигарите, а специфичната е твърда сума на 1000 къса. В момента процентната част на акциза е 23% от пазарната цена, а специфичната - 101 лева на 1000 къса. Венцислав Върбанов предлага ставките да станат съответно 56% и 25 лева на 1000 къса.

Така ще се запази общата тежест на акциза - най-малко 148 лева. Тези ставки обаче ще повишат цените на луксозните марки, а евтините ще останат непроменени или може да поевтинеят.

"Това означава само едно - депутатите са решили да изгонят чуждите компании или да започне нова ценова война, подобна на тази през 2009 г.", коментираха от западни компании пред "Труд". Те са изчислили, че ако поправката бъде приета, държавата ще загуби приходи от акцизи в размер на 70 млн. лева годишно.

В случай че влезе в сила, цигарите, които струват до 4.60 лв. като родната марка "Виктори", няма да променят цените си. При вносните "Марлборо", "Дънхил", "Карелия", "Парламент" и "Давидоф" обаче ще има повишение. Цигарите, които сега струват 6 лева, ще трябва да скочат на 8 лв., а "Марлборо" от 5 лева ще стане 5.80 лв.

С поправката се върви към връщане на структурата на акциза отпреди 2009 г. Тогава ставката беше разпределена на 35% и 37 лв. Държавната по онова време "Булгартабак" държеше 60% от пазара.

"Целта на поправката е да се стимулира родното производство", лаконичен беше Върбанов.

"В момента правим анализ на предложението най-вече от гледна точка на ефектите му върху бюджета и утре (б. р. - днес) ще го разгледаме в комисия", коментира Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към парламента.

"Изчисленията показват, че ефектът от промяната върху кутия цигари ще бъде между 5 и 8 ст., което не е съществено намаление на цената", смята тя. Ако обаче то успее да накара хора, които сега пушат нелегални цигари, да се насочат към такива с платен акциз, това ще е добре за бюджета, обясни Стоянова.

По думите ефектите в момента се изчисляват и гласуването ще зависи от това как мярката би се отразила върху бюджета. Само преди дни парламентът гласува друга законова поправка, с която се забранява производството и продажбата на цигарени гилзи.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg