Заложните къщи ще връщат ресто

507
Заложните къщи ще връщат ресто

Заложните къщи ще са длъжни 24 часа след като са продали вещ на свой длъжник, да го уведомят за сделката. Ако са взели цена, която е по-голяма от задължението - взетата сума и лихвата по-нея, ще трябва да дадат на човека разликата.

Това предвиждат поправки в наредбата за заложните къщи, които са пуснати за обществено обсъждане.

Остава в сила и разпоредбата, че клиентът може да обжалва сделка, ако смята, че заложената от него вещ е продадена на нереално ниска цена.

Заложните къщи ще могат да наемат трезори за съхранение на ценни вещи, предвиждат още поправките. До момента те трябваше единствено да имат складово помещение, което да е различно от търговското.

Ако заложеното е в трезор, това трябва да е отбелязано на заложния билет. Наредбата въвежда и по-строги забрани за търговия с културни ценности.

Досега заложните къщи не можеха да приемат единствено паметници на културата, но не и движими културни ценности. В новата наредба този пропуск е поправен.

Източник: 24 часа

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg