Започва делото срещу Мария Мургина

1189
Започва делото срещу Мария Мургина

Софийски градски съд ще заседава по делото срещу бившата шефка на Националната агенция по приходите Мария Мургина. Делото ще започне в 9.30 часа.

На Мургина са повдигнати четири обвинения - две за престъпни деяния по служба, едно за принуда и едно за подаване на декларация с невярно съдържание. На Мария Мургина е взета мярка за неотклонение "подписка".

Първото престъпление се отнася за периода април 2006 г. - 30 юни 2006 г., когато в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, Мургина е нарушила служебните си задължения, като е дала незаконосъобразни устни указания на служебно лице - директор на офис "СДО" при ТД на НАП - София. Престъплението е по чл. 282 ал. 2 пр. 2, вр. ал. 1 пр. 1 от НК- нарушаване и неизпълнение на служебните задължения с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, Престъплението се наказва с лишаване от свобода до пет години.

За времето от 16 юни 2006 г. до 20 юни 2006 г. в същото си качество, Мария Мургина е нарушила служебните си задължения, като е дала незаконосъобразни писмени указания на друго служебно лице - главен инспектор по приходите при Териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" гр. София.

Второто престъпление е по чл. 282 ал. 2 пр. 1 и пр. 2, вр. ал. 1 пр. 1 от НК- извършено е от лице, което заема отговорно служебно положение. Наказанието е лишаване от свобода от една до осем години. По това я заплашва лишаване от свобода до 6 години. По това обвинение максималното наказание е до шест години.

Третото престъпно деяние се квалифицира по чл. 143 ал. 3 пр. 10, вр. ал. 1 пр. 1 от НК - принуда. Мургина е употребила заплаха спрямо Териториален директор на Териториална дирекция на НАП - Силистра, целяща подаване на молба за напускане от страна на служителя.

Последното обвинение е по чл. 313 ал. 1 пр. 1 от НК- за потвърждаване на неистина или скриване на истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства. Наказва се с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg