Запорират дългове и в чужбина

2371
Запорират дългове и в чужбина

Парите на родни длъжници в банки в чужбина вече няма да са недосегаеми. Държавата се захваща с прилагането на еврорегламент, който разрешава издаването на европейска заповед за ефикасно и бързо запориране на банкови сметки.

Така кредитори вече ще могат да искат блокаж на парите на длъжници в чужбина. Получаването, предаването или връчването на заповедта за запор ще е в ръцете на съдебни изпълнители.

Промяната се предвижда в предложени от правосъдното министерство изменения на Гражданския процесуален кодекс, публикувани за обществено обсъждане в портала strategy.bg. Целта е по-лесно трансгранично събиране на вземания по граждански и търговски дела.

Въпросните трансгранични дела, които са резултат от регламента, са тогава, когато кредиторът живее в една държава от Европейския съюз, а съдът и банковата сметка, която подлежи на запор, се намират в друга държава-членка. Такова дело има и в случаите, когато съдът е в една държава, а сметката - в друга.

Задължение на всяка държава от съюза е да определи орган, който да получава от съдилищата в останалите страни искания за информация относно банкови сметки на длъжници. На запитванията от чужди съдилища у нас ще отговарят държавните съдебни изпълнители към Софийския районен съд. Крайният срок всички държави в ЕС да заработят в този механизъм е от 18 януари догодина.

Правят регистър на рисковите фирми

Инспекцията по труда прави рисков регистър на предприятията, които системно нарушават трудовото законодателство и изискванията за безопасни и здравословни условия на труд. Те ще бъдат проверявани по-често в сравнение с другите фирми.

Така ще се гарантира, че констатираните нарушения се отстраняват навреме и не се допускат нови, които да създадат проблем за работещите. Предстои инспекцията по труда да разработи система, по която ще класифицира предприятията у нас в отделни зони, според потенциалния риск от нарушаване на трудовото законодателство.

На базата на опита от проверките до момента се очаква около 5% от проверяваните средно годишно 40 000 фирми да попаднат в най-рисковата зона.

До две години ГИТ ще разработи и нова методика за инспектиране. Идеята е на всички предприятия в България да бъдат изпращани по електронен път въпросници. На базата на получените отговори ще се отсяват онези, които трябва да бъдат проверени на място.

От една страна, този подход ще улесни инспекторите по труда, които е невъзможно да проверят физически всички предприятия в страната в рамките на една година. От друга страна се разчита да сработи самоконтролът - фирмите сами да отстранят нарушенията, за които са разбрали, че допускат при попълване на въпросниците.

Към формулярите ще се прилага и справочна част за правилата и законите, които трябва да се спазват. Тези иновативни практики в дейността на ГИТ ще станат възможни с финансиране по ОП Развитие на човешките ресурси в размер на 7.1 млн. лв.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg