Защо ни пипат лихвите вече и в интернет

999
Защо ни пипат лихвите вече и в интернет

Острите критики срещу Закона за потребителския кредит наложиха спешни консултации между депутати, икономическото министерство и БНБ.

Във вторник министър Трайчо Трайков изненадващо обяви, че новият закон не е изпипан и той подкрепя идеята на финансиста Любомир Христов за ремонт. Христов предлага да се сложат юзди на банките при вдигането на лихвите, като трета, независима страна определя с колко да се променят.

Вчера сутринта парламентарен експерт изготви вариант, който бе даден за съгласуване на шефа на икономическата комисия Мартин Димитров. Текстът засяга базовия лихвен процент (БЛП) на банките, служещ за основа на лихвите по потребителски кредити. Според новия текст БЛП трябва да е "вързан" с общодостъпен източник.

Експертът твърди, че сегашният закон противоречи на изискването за равнопоставеност, тъй като дава право на кредитора едностранно да определя лихвите по договори.

За капак в кулоарите на парламента съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов заяви, че не е законно банките да определят сами базовия лихвен процент по заемите.

По-късно Мартин Димитров и Стоян Мавродиев (ГЕРБ) коментираха, че държавата не може да се меси в политиката на банките. Те нарекоха Любомир Христов "популист" и "комунист".

Димитров и Мавродиев са провели спешни консултации с БНБ. "Само конкуренцията междубанките и влизането в еврозоната би довело до сваляне на лихвите, каквото е желанието на клиентите, допълниха те.

Двамата ще внесат промени в закона, с които банките ще бъдат длъжни да публикуват на интернет страниците си методологията за определяне на БЛП и промените в нивото му.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg