Живеем по-зле от сърбите

1086
Живеем по-зле от сърбите

Качеството на живот в България е по-лошо, отколкото в Сърбия и Черна гора, и значително изостава от това в старите страни - членки на Европейския съюз.

Това показва “Индексът на настигането”на Институт “Отворено общество”. Той беше представен в понеделник по време на конференция за конкурентоспособността на българската икономика пет години след присъединяването към ЕС.

Индексът измерва доколко новите и потенциалните членки на общността като България достигат държавите, които са в съюза от по-дълго време. Класацията включва 47 индикатора в четири групи - качество на живот, икономика, демокрация и управление. За оценката им се използва основно статистическа информация.

Данните показват, че България изостава най-много по качество на живот, като заема 30-о от 35 места. След нас са Румъния, Македония, Албания, Турция и Босна и Херцеговина. “България демонстрира по-лошо качество на живот, отколкото предполагат икономическите показатели”, коментира Ася Кавръкова от “Отворено общество”.

Причините за това са лошото качество на здравеопазването, рискът от бедност и по-ниската очаквана продължителност на живота. “По възприятие на качеството на здравеопазването дори сме след Албания”, обясни Кавръкова.

По-добри са показателите на България по брой на хората с висше образование и нивото на безработицата, пише в. Труд.

Като се вземат предвид и четирите групи показатели, страната ни се нарежда на 28-о място в класацията с резултат 34 точки от възможни 100. На същата позиция България е по икономика, демокрация и управление.

Плюсовете за икономиката са ниският държавен дълг и заетостта, а минусите - инфраструктурата и енергийната неефективност. “България има нисък дълг, но това е максимумът, който може да си позволи, заради качеството на управлението, иначе ще изпадне в криза”, коментира Кавръкова.

Само макроикономическата стабилност не е достатъчна за конкурентоспособна икономика, показва пък изследване на Центъра за икономическо развитие. Според него има нужда от подобряване на институциите, на инфраструктурата, иновациите и образованието.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg