Зографски с фирма посмъртно

942
Зографски с фирма посмъртно

Починалият милионер Иван Зографски стана собственик на фирма 8 месеца след кончината си. Наскоро предприемачът е обявен от съда за собственик на дружеството "Зографски" ЕООД, което някога е притежавал. Това става при пререгистрацията на фирмата в търговския регистър, пише днес вестник “Монитор”.

Парадоксално, но не само той, а редица мъртви бизнесмени, повечето от които популярни подземни босове от близкото минало, възкръснаха в търговските регистри като управители и собственици на фирми. Хора като братята Васил и Георги Илиеви, Антон Милтенов - Клюна, Иво Карамански, Косьо Самоковеца, Бай Миле, Поли Пантев и Дмитрий Минев - Руснака все още фигурират със свои дружества в базата данни за фирмите у нас и разполагат с реален бизнес, макар и от оня свят.

Нещо повече, от Агенцията по вписванията реагираха на публикацията и обясниха, че законът недвусмислено задължава наследниците на покойниците да обявят кончината им пред тях. Именно промяната в обстоятелствата, касаещи фирмите, била една от целите на задължителната пререгистрация на дружествата. В закона е предвидено, ако някоя фирма е неактивна или не отговаря на изискванията, да бъде заличена от регистрите след изтичането на 3-годишен гратисен период.

Само че на някои от възкръсналите бизнесмени няма как да им се отнеме бизнесът, тъй като не само че не се обявява смъртта им, а компетентните лица, които въртят фирмената им дейност, целенасочено укриват този факт. Проверка на "Монитор" установи, че някои от дружествата са преминали задължителната пререгистрация, при която като собственици отново са посочени вече починалите лица. Такъв е и случаят с небезизвестния Иван Зографски. Някогашният собственик на столичния хотел "Кемпински-Зографски" издъхна на 98-годишна възраст в болница в Берлин през юни 2007 г. след десетдневно боледуване. Въпреки това управителят на фирмата му "Зографски" ЕООД Нина Пенева е обявила него за едноличен собственик на дружеството при пререгистрацията му през февруари тази година, т.е. 8 месеца след кончината на строителния предприемач.

Като основни дейности в заявлението за вписване на обстоятелствата относно действащата фирма тя е отбелязала строителство и операции с недвижими имоти. Документът е нотариално заверен и в последствие, позовавайки се на него, съдът регистрира фирма, която на практика принадлежи на мъртва душа.

Както е известно в Германия, където е емигрирал като по-млад, Зографски има четири деца от съпругата му Хелга. Когато е бил на около 30 години, е натрупал първоначалния си капитал, прехвърляйки храни и медикаменти през фронтовата линия в края на Втората световна война. За милионера се говори, че притежава редица имоти в Германия и Испания, цял квартал в Берлин, както и че е собственик на бразилския хотел "Панорама" и на хотели и на Бахамите. Собствеността на хотела му в София "Кемпински-Зографски" бе прехвърлена по равно на четирите му деца.

Приживе на светски събития предприемачът често се появяваше с участвалата в риалити шоуто "ВИП Брадър 2" Росица Новева, която в момента е на крехката 29-годишна възраст.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg