VIVACOM представи визията си за бъдещето на "умния град"

3379
VIVACOM представи визията си за бъдещето на

© снимка: Profit.bg Мирослав Петров, главен директор "Продажби" на VIVACOM

VIVACOM представи новата си единна платформа за "умни" услуги VIVA SMART. Платформата е съставена от три основни компонента - управление на градската среда, събиране, обработка и съхранение на данни и електронно образование. 
 
"Днес виждаме началото на промените в сферата на "умните" технологии и управлението на градската среда. Но те все още не са обвързани в единна система, която да работи за благото на гражданите. VIVA SMART е точно такава система и представлява сериозна инвестиция в бъдещето на българските общини", заяви главният изпълнителен директор на VIVACOM Атанас Добрев. 
 
VІVА Ѕmаrt Сіtу e инoвaтивнa плaтфopмa зa yпpaвлeниe, която извършва мoнитopинг и aнaлиз нa гpaдcĸaта cpeдa. Тя предлага цялостно хардуерно и софтуерно решение зa общините, както и безплатно мoбилнo пpилoжeниe за техните жители. 
 
"В България вече има много градове, които са тръгнали по пътя на дигиталната трансформация", заяви Мирослав Петров, който е главен директор "Продажби" на VIVACOM. Той даде пример с Поморие, Силистра и Враца, където вече функционират някои от модулите на платформата за видеонаблюдение и анализ на градската среда. 
 
По думите му в Поморие, след въвеждането на системата, няма нито един откраднат автомобил, а във Враца са разкрити 65 престъпления, благодарение на записващите камери. "Видеонаблюдението обаче е само една от стъпките към създаването на "умния град"", каза още Петров. 
 
Той демонстрира на живо възможностите на платформата INVIPO, която функционира в чешкия град Злин и чиято технология стои в основата на VIVA Smart City. Тя разполага с няколко модула, които са обединени в сегментите мобилност, околна среда, енергия, безопасност и управление. Платформата работи в много градове по целия свят, сред които Дубай, Измир и Дъблин.   
 
В сферата на мобилността системата позволява наблюдение и контрол на трафика, градския транспорт, паркирането, наема на велосипеди и други. Системата автоматично изчислява времето за достигане от точка до точка, в зависимост от избрания транспорт, както и ремонтите и авариите по улиците на града.

Местата за паркиране също се визуализират в реално време, като освен броя на паркираните автомобили, платформата може да засича и кои от тях са пресрочили срока, за който са платили. 
 
В областта на околната среда интегрираната "умна" платформа дава възможност за измерване в реално време на температурата, влажността на въздуха, амтосферното налягане, скоростта на вятъра и видимостта във всяка точка на града. 
 
"По този начин общините и гражданите могат да добият реална представа за нивата на замърсяване", обясни Мирослав Петров. 
 
Системата има и редица механизми, с които да засича евентуални нарушения, в това число превишения на скоростта и неправилно паркиране. "В Злин на няколко места има поставени специални ленти в пътното платно, които измерват товара върху всяка ос на превозното средство. По този начин могат да се засичат камиони, които са претоварени над допустимото или се движат в зони, които не са предназначени за товарни автомобили", каза още Петров.  
 
Платформата дори изчислява т. нар. "индекс на арогантност", който дава представа за поведението на шофьорите в града. 
 
"Модулът за засичане на нарушителите има превантивен и дисциплиниращ ефект. Това е най-ефективният начин за намаляване на произшествията по пътищата", каза още Мирослав Петров. 
 
По думите му един от най-големите плюсове на VIVA Smart City е фактът, че тя е напълно безплатна за гражданите. Тя включва мобилно приложение, което може да бъде инсталирано на всяко мобилно устройство. В него гражданите и гостите могат да получат информация в реално време за всичко, което се случва в града.  
 
Всяка община може да избере кои модули от системата да ползва. По думите на Мирослав Петров четири града в България са в процес на интеграция на различни сегменти от системата и до няколко седмици тя ще бъде напълно функционираща. 
 
"Целта ни е да покрием всички общини в страната. Системата представлява "платформа под наем. VIVACOM е ангажира изцяло с нейното изграждане и поддръжка за срока на договора със съответната община", обясни Петров.

По думите му месечната такса, която общините заплащат на компанията, варира в зависимост от използваните модули. След изтичането на първоначалния петгодишен срок всички хардуерни системи остават собственост на общината, като тя има възможност да продължи да плаща месечен наем на компанията единствено за тяхната поддръжка. 
 
"Българските общини и кметове са много иновативни и се опитват да пречупят световния опит през собствената си реалност", каза още Мирослав Петров. Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на VIVACOM. снимка: Vivacom
 
Във връзка със сигурността на информацията, събирана от "умните" системи за управление на градската среда, от VIVACOM обръщат сериозно внимание и на втория компонент от своята единна платформа VIVA SMART - Smart Data Hub.

Той представлява цялостна система за съхранение, пренос, обработка и използване на данни. Tя oбeдинявa 11-те дeйтaцeнтъpa нa VІVАСОМ в cтpaнaтa и cъздaвa ycлoвия зa paзвитиe нa ycпeшeн дигитaлeн бизнec нa ĸлиeнтитe нa тeлeĸoмa, ĸaтo eднoвpeмeннo c тoвa oптимизиpa oпepaтивнитe им paзxoди.
 
Според Петров, България има реалната възможност да се превърне в информационен хъб за Балканския регион. "България се намира на ключова географска позиция, а това важи с пълна сила и за интернет трафика. Освен това ние сме на пето място в света и на трето в Европа по качество на интернет свързаността. Ние не само имаме възможност, ние ще се превърнем в информационен хъб", категоричен е главният директор Продажби на компанията.
 
Tpeтият eлeмeнт нa VІVА ЅМАRТ е yмнoтo oбpaзoвaниe. Πpeз пocлeднитe гoдини ĸoмпaниятa инвecтиpa в peдицa инициaтиви, нacoчeни ĸъм paзвитиe нa бългapcĸoтo oбpaзoвaниe, а пpeз 2018 г. cтapтиpa и нaй-гoлямaтa й ĸaмпaния зa дигитaлизaция нa oбpaзoвaтeлнaтa cиcтeмa y нac – „Oбpaзoвaниe 4.0“. Heйнaтa цeл e дa пpoмeни нaглacитe и дa cъздaдe paмĸa зa дигитaлизaция нa бългapcĸoтo oбpaзoвaниe.
 
Кампанията е фокусирана в тpи ocнoвни нaпpaвлeния - oбpaзoвaниe нa yчитeли, cъздaвaнe нa дигитaлнo cъдъpжaниe и дигитaлизaция нa ĸлacнитe cтaи и yчилищнaтa cpeдa. Дo мoмeнтa тeлeĸoмът e изгpaдил дигитaлни ĸлacни cтaи в нaд 200 yчилищa, кaĸтo и в пoвeчe oт 80 дeтcĸи гpaдини в цялaтa cтpaнa. 

Предстои стартирането и на VIVA Tech Lab - цялостно оборудвано пространство за технологична и бизнес подкрепа на стартъп проекти.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...