Вятърът на необятните мечти

2836
Вятърът на необятните мечти

Днес ще ви срещнем с момичето, което ще ви плени със слънчевата си усмивка и невероятните инициативи, които създава и подкрепя.

Тя е третият ни гост от поредицата „Дигитален детокс“, която осъществяваме с подкрепата на Депозити с бъдеще на БНП Париба. Първокласна грижа за вашите спестявания. Научете повече: deposits.bnpparibas.bg

Здравей, Илияна! Би ли се представила на нашите читатели?

Казвам се Илияна Стоилова, занимавам се с водни спортове още от малка, но последните 10 години активно практикувам уиндсърф. Преди няколко години стартирах собствено сърф училище, казва се Акаша и е на 5 години.

Завършила съм мебелен дизайн и обожавам претворяването на идеи в материалния ни свят. Съосновател съм на Ателие Трион – студио, чиято основна мисия е опазването на околната среда чрез създаване на продукти от отпадъчни материали.

През миналата година стартирах инициативата WIND2WIN, с кауза за чисто Черно море - кампания, която цели да привлече вниманието на хората върху проблема със замърсяването с пластмаса.

Снимка: Емануил Алберт


Как би събрала в една дума усещането за това, което правиш?

Творчество е думата, която мисля, че най-точно описва това, което правя. В сърф училището, ателието и всичко около мен. Старая се да влагам частица от себе си във всеки един проект, с който се занимавам и влагам много любов и енергия.

Всичко, което правя, го създавам със сърцето си и винаги обръщам внимание на детайлите. Не мога да си представя да работя нещо, което не чувствам като свое или в което не мога да вложа креативност. Стремя се да създавам неща, с които да карам хората да се замислят, усмихнат, вдъхновят или просто да реагират.

Как се увлече по мечтата да имаш свое уиндсърф училище и кой те подкрепи в това начинание?

За мен сърфирането е естествена част от ежедневието и начина ми на живот. Наистина не мога без това. Любовта ми към уиндсърфа ме кара да искам да развивам този спорт в България и все повече хора да виждат красотата му.

Увлечението да създам свое сърф училище дойде може би след голямото ми разочарование от българската спортна действителност и липсата на всякаква основа за уиндсърф състезателите в България– като треньори, организиране на състезания, а дори и отношение към млади кадри, които искат да се занимават с това.

С Йоан Колев, бившия ни олимпийски състезател по уиндсърф, решихме, че в България искаме да има място, където професионално да може да се обърне внимание на всеки, които търси треньор, подкрепа или насоки в този спорт и вече 5 години сърф училище Акаша расте и то в България.


Снимка: Личен архив

Защо избра именно плаж Перла за база на "Акаша" и с какво те зарежда красивата природа на Странджа?

Плажът на Перла е едно невероятно красиво място с добри условия за начинаещи сърфисти. Понякога и не само за начинаещите. Мястото изненадва с постоянните вълни за сърфинг, както и с постоянен вятър за начинаещи уиндсърфти.

Освен доброто разположение и условия за водни спортове, самото място носи силната енергия на Странджа планина, а гората е наистина жива. Вечер често можеш да видиш диво животно, което преминава спокойно пътя.

Мястото е запазено и километровите защитени дюни правят плажа уникално място не само за спорт, но и за пълно отпускане на тялото и душата. Всеки уикенд през лятото практикуваме йога върху сърф дъски, а залеза изпращаме на терасата на училището, отново с йога практика.Снимка: Емануил Алберт

Ценим ли достъчно това, с което природата щедро ни е дарила? Как България може да се превърне в привлекателно място за уиндсърф на фона на конкуренцията на топ дестинации от чужбина ?

Не смятам, че ценим достатъчно това, което ни е дадено. Особено в България, където имаме толкова природни богатства - минарални извори, гори, планини, море, реки, плодородна почва и какво ли още не.

Получаваме толкова много, а връщаме в замяна истинско бедствие! На думи всички ценим високо всичко, но единствено действията говорят категорично какво е положението.

България има страхотни метерологични условия за стартиране на обучения в множество водни спортове, не само уиндсърф. В нашето училище, например, преподаваме уинд, кайт, сърф, SUP, скимборд, SUP йога.

Родното Черноморие може да бъде конкурентно като дестинация за начинаещи и средно напреднали сърфисти и уиндсърфисти и да бъдем водещи в тази категория.Снимка: Симон Вартерян

Какви са хората, които идват да порят вълните при теб? Какъв е пътят, който ги разделя от дигиталния стрес на забързаното ежедневие и усещането да се слеят с вятъра?

В сърф училището идват много различни шарени хора, мисля, че това, което обединява всички, е, че са истински любопитни да научават нови неща, упорити са и се радват да бъдат сред природата. Интересното е, че когато сме в морето, хората проявяват истинския си характер и сякаш сетивата на всеки от тях работи на пълни обороти.

Освобождават се от всичките си задръжки, притеснения и просто се отдават на първичните си страхове, борбата с тях и неистовото желание да се справят със ситуацията. Наистина водните спортове носят безгранична свобода.

Важно е човек да си дава почивка и всеки път да научава нещо ново, в комбинация с активна почивка, това със сигурност може да те зареди и да те откъсне от стреса на дигиталното ежедневие.Снимка: Полина Илиева

Какво е най-голямото призние, което си получавала от твоите ученици? За какво ти благодарят?

Никога не съм си мислила, че ще работя като преподавател. Наистина забавно е, че работя в училище и уча децата не само на двигателна култура, но и на отношение към околните, самите себе си и природата.

Едно от най-големите признания, но разбира се и огромна отговорснот, е това, че децата ме взимат за пример, за един от техните герои и кумири. Благодарят ми за това, че съм им дала уменията да карат уиндсърф и да се чувстват толкова свободни в морето.

Снимка: Личен архив

Какво би посъветвала работещите хора, които страдат от все по-осезаем дефицит на щастие, истински емоции, усещане за свобода? Каква е твоята рецепта за дигитален детокс?

Това, което винаги ме е водило, е желанието ми да бъда свободна и истински щастлива. Важно е да правиш това, което вътрешно те кара да си в хармония и което усещаш като призвание. Трябва много осъзнато да огледаш живота си да го извайваш такъв, какъвто искаш за себе си и близките си.

На повечето неща ние самите им задаваме посока, но трябва и постоянство, нищо - като специални емоции, щастие и т.н, не идва просто така. Трябва да го привлечеш, но не да бъдеш напорист, а по-скоро осъзнато да си го дърпаш към себе си с мисъл и действия.

Снимка: Личен архив

Както и късметът, той е просто резултат от постоянна работа. Интересно е как трябва човек да се грижи за собственото си щастие и да го приема като свой приятел, не като цел.

Моята рецепта за дигитален детокс е да излезеш навън да спортуваш, да яхнеш вълните и вятъра и да забегнеш в морето.Снимка: Полина Илиева

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg