Webit раздаде $1 милион в най-голямото стартъп състезание в света

1152
Webit раздаде $1 милион в най-голямото стартъп състезание в света

Един милион долара общ награден фонд получиха шестимата финалисти в най-голямото старъп състезание на планетата, Founders Games - част от програмата на Webit.Festival Europe 2019.

Размерът на тазгодишния награден фонд е безпрецедентен в световен мащаб. В надпреварата се включиха 200 стартъпа, избрани от 4000 кандидатури от цял свят. Общо 1500 бяха стартиращите компании, които получиха възможност да присъстват на Webit.Festival и да се срещнат с топ инвеститори.

Всички шестима финалисти на Founders Games получиха от Microsoft награди в размер на по $120 000, докато победителите получиха както чека от Майкрософт, така и чек за за още близо $280,000, подписан от:
- българския инвеститор, филантроп и изпълнителния председател на Webit.Foundation, д-р Пламен Русев,
- управляващият партньор в IBM Хесус Мантас,
- директорът на фонда на Шейх Ал Хасан Бин Али Бин Рашид, на Обединените Арабски Емирства, Диего Пешиатини,
- създателят на Yahoo Messenger и основател на Youplus, Шаукат Шамим,
- инвеститорът, проф. в Станфърдския Университет и председател на катедрата по медицина на бъдещето в Singularity University, Даниел Крафт и
- партньорът в най-значимия инвестиционен фонд в Европа - Lakestar, Гилад Новик.

"$1,000,000 (ЕДИН МИЛИОН ДОЛАРА) е сумата, която Founders Games на Webit раздаде като награден фонд и инвестиции през миналата седмица в София! 

Това прави Webit не само организатор на най-голямото в света състезание за стартиращи компании с 4000 участници тази година, но и състезанието с топ награден фонд!

И всичко това се случи в София - Дигиталната Столица!  За много от хората може да звучи като нещо напълно нереално, невъзможно и необяснимо - за екипа на Webit звучи като много работа, увенчана с успех!", написа във Фесбук прогила си днес Д-р Русев.
"Това, което направихме в София - позиционира града като световен лидер! Благодарен съм на екипа ни и на съдбата, че можем и правим подобни чудеса! "

Ето и кратко описание на дейността на финалистите: 

TestCard е стартираща компания в областта на медицинските технологии, която е разработила устройство за изследване на урина под формата на “пощенска картичка”. Свързаното с него мобилно приложение обработва резултатите моментално, което позволява на пациентите да имат ясна представа за здравословното си състояние в реално време.

Diasyst предлага съвременно решение за справяне с неудобствата на диабета. Приложението на компанията позволява на пациентите да въвеждат здравните си показатели в реално време и да ги изпращат до медицински екипи, които от своя страна да ги анализират и да върнат ценни съвети за справяне с болестта на базата на реалното състояние на пациента.

Bruce предлага интелигентно решение за търсене на работа и наемане на служители. Платформата на компанията успява да свърже работодатели с потенциални служители с най-подходящите качества за предлаганата от тях позиция.

Tiliter разработва за магазини и други търговски обекти устройства с изкуствен интелект, способни да разпознаят всеки артикул, без използването на баркод. Автоматизацията на този процес намалява времето за чакане на клиента и оптимизира ефективността на супермаркетите.

Plant-E е млада и иновативна компания, която предлага съвременни технологични решения за генериране на електричество от живи растения. Разработките на компанията могат да помогнат значително за увеличаване на енергийната ефективност по екологичен начин.

Победителите от WeFarm са създатели на най-голямата фермерска дигитална мрежа в света. По света има над 1 милиард души, които работят в малки земеделски стопанства. Те произвеждат над 80% от храната, която стига до крайния потребител. Уви, много голяма част от тях нямат достъп до интернет и базова информация, която да им помогне да се справят с проблеми и да споделят идеи помежду си. WeFarm създаде решение на този проблем, което вече се ползва от над 1 милион души само в Кения и Уганда. Ежедневно в платформата се споделят над 40 000 въпроси и отговори от потребителите.

В рамките на двудневната си програма на 14 и 15 май, Webit посрещна в НДК над 15,000 посетители от 120 държави. Сред тях личаха имената на топ корпоративни лидери, политици, предприемачи, инвеститори, създатели на бизнеси, учени, представители на местни администрации и журналисти.

“Това е най-големият Webit правен някога в България. Щом световните медии наричат София дигитална столица - значи нещо се случва и то е правилно. Всяко такова събитие носи на икономиката на България над 60 милиона. Това увеличава възможностите ни да бъдем локална суперсила в технологично отношение”, заяви изпълнителният председател на Webit.Foundation, д-р Пламен Русев.

Поредното успешно издание на фестивала утвърди позициите на Webit като водещото събитие за дигитални технологии и иновации в Европа и света.

Следващата година Webit.Festival Europe ще се проведе във Валенсия, но това не означава, че Webit напуска своя дом - дигиталната столица София.

Събитието у нас ще бъде насочено към увеличаването на възможностите за предприемачество и иновации на Балканите.

Валенсия успя да се пребори за домакин на Webit в конкуренцията на други 26 европейски града, сред които Амстердам, Париж, Лондон, Мадрид, Ротердам, Виена, Тел Авив, Брюксел, Будапеща и много други.

Webit е най-голямото бизнес събитие в историята на България, което освен, че прави инвестиционна реклама на България, която никой друг не е правил до сега, носи над 60 милиона икономически ефект за града и държавата.

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg