Westinghouse представи концепция за ядрен реактор, побиращ се в камион

1246
Westinghouse представи концепция за ядрен реактор, побиращ се в камион

© Westinghouse Electric

Westinghouse представи технология, която е много по-вероятно да бъде от полза за живота на всички нас години или дори десетилетия преди ядрения синтез да може да бъде използван за комерсиални цели.  
 
Това е микрореакторът eVinci - концепция за малък, но мощен ядрен реактор, който може да бъде монтиран в задната част на камион, съобщава специализираната платформа Autoevolution. 
 
Mикрореакторът eVinci черпи вдъхновение от множество различни методи за използване на енергия от ядрено делене и ги намалява до размери, които не са тромави или неудобни. От мащабни проектни проучвания за ядрени реактори в Космоса до всевъзможни други енергийни системи, подразделението за ядрена енергия на Westinghouse, базирано в Питсбърг, Пенсилвания, е един от най-опитните екипи в своята област в САЩ. А както там, така и по света има много електроцентрали, работещи на въглища и нефт, които биха могли да се възползват от замяната на настоящата си инфраструктура с напълно безвъглероден източник на електроенергия. 
 
Макар че реакторите за ядрено делене се предлагат във всякакви форми и размери, почти всички те работят на сходни принципи. Ядрените горивни касети, разположени заедно в активната зона, са заобиколени от неутронно модериращ материал, обикновено графит. Междувременно топлинната енергия от критичните реакции на разпадане се улавя чрез охлаждаща течност и се използва за генериране на електроенергия. 
 
Ядрен ракетен двигател, разработван от НАСА, приближава човека до Марс С помощта на тази нова технология астронавтите биха могли да пътуват до и от дълбокия Космос по-бързо от всякога


Независимо дали става дума за задвижвани с пара валове или за тръби, излъчващи топлина, както е при eVinci, цялата тази енергия се озовава на едно и също място. Използвайки коренно различни от по-големите реактори конструктивни принципи, реакторът с топлинни тръби на Westinghouse теоретично произвежда прилична мощност в сравнение с по-големите си събратя, използващи лека или тежка вода, или и двете, за охлаждане на ядрото. Мащабирането на тази технология до размер, който се побира на задната част на ремаркето на 18-колесен автомобил, само по себе си е постижение. 

По своята същност микрореакторът с топлинни тръби eVInci прилича повече на голям газов контейнер, отколкото на мобилна електроцентрала. Вътре в този голям метален цилиндър ядрените горивни пръти с особено високо качество са разположени в компактна, но мощна сърцевина с големи метални тръби за пренос на топлина, минаващи през центъра ѝ. Въпросното гориво е известно като триструктурно изотропно гориво от частици или накратко TRISCO. То се състои от патентована смес от уранови изотопи, смесени с въглерод и кислород, за да се образува ядро с размерите на маково семе. 
 
Тези високообогатени и енергийно мощни пелети могат теоретично да функционират без необходимост от презареждане до осем години. Освен това Westinghouse смята, че една електроцентрала eVinci може да бъде инсталирана само за 30 дни. Тя разчита на минимален брой движещи се части и най-новия софтуер за автономно управление с помощта на компютър и теоретично може да работи без надзор в продължение на дни или дори седмици. През цялото това време реакторът може да бъде наблюдаван дистанционно чрез сензорни масиви, които дават актуална информация за състоянието му в реално време само с едно щракване на мишката. 
 
Като се събере всичко това, се получава един малък реактор, способен да доставя до 5 мегавата електрическа енергия и до 13 мегавата топлинна енергия от система, която може да се побере удобно в средно голям склад. Малкият размер позволява броят на приложенията, за които системата eVinci може да бъде използвана, да надхвърли значително този на много от по-големите и по-сложни реактори. 
 
От частния граждански сектор до военно-промишления комплекс - местата, където тя може да се използва толкова малък реактор. Електроцентралите, работещи със силно отровни и токсични химикали, са причина за повече смъртни случаи от почти всяка друга форма на замърсяване, приписвана на съвременното изменение на климата. Въпреки че ядрената енергия в никакъв случай не е напълно безопасна обаче, на практика от Чернобил насам не е имало ядрена авария, която да се дължи единствено на човешка грешка или некомпетентност.   
 
Очаква се първата система eVinci на Westinghouse да бъде готова за внедряване някъде през 2025 г. Реакторът може да бъде инсталиран както поединично на различни места, така и в двойки от няколко паралелно работещи реактора.  
 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg