За първи път у нас: Мтел демонстрира 5G

12712
За първи път у нас: Мтел демонстрира 5G

Мтел демонстрира за първи път у нас мобилна мрежа от пето поколение, или така нареченото 5G.

Наследникът на 4G, демонстрирана от телекома у нас още през 2011 г., а впоследствие въведена през 2016 г., може да се окаже от десет до сто пъти по-бърз от нея - със скорост, достигаща до 10 гигабита в секунда.

За да унагледи способностите на мрежата от пето поколение, Мтел показа на специално събитие високоскоростен тест на 5G, VR демонстрация и балансиращи индустриални роботи. 

При теста беше измерена скорост от над 2 Gbps, която е с 10 пъти по-висока от тази при 4G. Доброволец от публиката се подложи на VR експеримент, при който беше представено съдържание с 4К резолюция без никакво забавяне.

Специални роботи, балансиращи топка, пък демонстрираха ниското закъснение от около 1 милисекунда, което се постига в условията на 5G мрежа. 

Какво означава 5G за потребителите?

Този тип мрежа ще бъде много по-бърза, с ниско закъснение, висока свързаност между различните устройства и повече възможности не само за потребителите, но и за бизнеса. 

"Времето за обмен на информация между автономни автомобили или роботи, например, ще бъде около милисекунда, с помощта на което те ще се превърнат в неразделна част от живота ни", посочи главният технически директор на Мтел Тодор Ташев. 

Кога да очакваме 5G у нас?

От телекома очакват стандартът да бъде въведен през 2018 г., а услугата ще бъде достъпна на пазара у нас, когато са на разположение честоти и терминали за целта. "Технически Мтел е готов да внедри 5G", посочи още Ташев.

Поредната стъпка към мрежата от пето поколение телекомът направи през ноември миналата година, когато внедри 4.5G в зимните ни курроти. Този тип мрежа осигурява с 30% по-висока скорост на връзката, сравнена с досегашната, като се базира на технология, наречена "обединяване на честоти".

Мтел планира тя да бъде внедрена и в цялата страна до края на лятото на тази година. 

Телекомът е част от А1 Group, член на алианса NGMN (Next Generation Mobile Networks), обединяващ най-големите оператори в световен мащаб, който определя стандартите за мрежи от следващо поколение.

5G по света

В световен мащаб в момента се правят тестове на множество 5G технологии. Анализатори от CCS Insight прогнозират, че мобилните мрежи от пето покобение вече ще се използват през 2020 г., а до 2023 г. те ще влязат в употреба от над 1 милиард потребители.

Най-активните държави на полето на тестването на 5G технологиите са Южна Корея, САЩ, Япония и Китай. В началото на тази седмица стана ясно, че Румъния и Турция също правят тестове на мрежата от пето поколение, сътрудничейки си с гиганта Samsung.

От Мтел ще разчитат на Nokia за осигуряването на 5G свързаност у нас. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg