Запознайте се с Аби - роботът, който търгува по-добре от вас

2243
Запознайте се с Аби - роботът, който търгува по-добре от вас

© снимка: Pixabay

Роботите се приближават с още една стъпка към момента, в който ще могат самостоятелно да управляват парите ни, пише Bloomberg.

AllianceBernstein Holding усъвършенстваха своя виртуален асистент Аби и "тя" вече може самостоятелно да предлага облигации за покупка или продажба на база на тяхната цена, риск и ликвидност.
 
За разлика от човека обаче, дори той да е най-опитният трейдър на света, Аби 2.0 може да сканира огромни обеми от данни, да филтрира безкрайната "вселена" от облигационни емисии и да идентифицира потенциалните изгодни сделки само за секунди.

Алгоритъмът може да "отсява" атрактивните облигации, които човешкият фактор е пропуснал, да посочва евентуални грешки, както и да комуникира с подобни чат ботове на други финансови компании. 
 
Предишната версия на робота на AllianceBernstein можеше да създава поръчки за покупка или продажба на облигации само по строго определени критерии, зададени от служителите на компанията. Сега тя може сама да определя тези критерии, а портфолио мениджърите само да потвърждават валидността на сделките. 
 
"Хората и машините вече трябва да работят в по-тясно сътрудничество, за да могат да "изпреварват" пазара, да откриват бързо печелившите сделки и да управляват по-добре рисковете.

Нашата надежда е, че в бъдеще ще можем да използваме човешкия фактор за по-полезни дейности, така че хората да могат да развиват уменията си много по-ефективно", казва Джеф Скоглунд, който ръководи отдела за търговия с инструменти с фиксирана доходност в AllianceBernstein Holding. 
 
Аби може да работи с 60% от всички облигационни емисии, търгувани от компанията. Фокусът на "ъпгрейднатата" версия ще е върху американските ценни книжа, като впоследствие ще се разшири и на други пазари.

При всички положения обаче финансовият холдинг, който управлява активи за над 550 млрд. долара, ще продължи да разчита на хората за окончателното одобрение и потвърждаване на сделките. 
 
Все повече инвестиционни компании прибягват до високотехнологични решения в опит да съкратят трансакционните си разходи, да спестят време и да намалят грешките при търговията.

Електронната търговия вече доминира на глобалния облигационен пазар, тъй като банките вече предпочитат да играят ролята на посредници, вместо да държат активите в собствените си портфейли, а регулаторите насърчават търговията на организираните борсови пазари.  
 
Над 80% от инвеститорите в облигации с инвестиционен рейтинг използват електронни платформи за търговия, показват данните на Greenwich Associates, цитирани от Bloomberg. 
 
"Работата с големи масиви от данни и машинното обучение вече широко се използват за подпомагане на дилърите и инвеститорите при взимането на решения", смята Кевин МакПартланд от Greenwich Associates. 
 
За да открива атрактивните облигации на пазара, Аби 2.0 използва друга електронна система на AllianceBernstein - автоматизираното филтриране и анализ на ликвиндостта (Automated Liquidity Filtering and Analytics -ALFA).

ALFA събира информация за подадените оферти за покупка и продажба от стотици дилъри и платформи. На база на тази информация програмата създава по над 3 милиона "блока" от данни на ден. 
 
Джеф Скоглунд се надява това да помогне на компанията да действа по-бързо от останалите пазарни участници и да открива възможности, които иначе биха били пропуснати. По думите му проблемът с ликвидността вече е на дневен ред и ще се задълбочава още повече, когато дългогодишният позитивен тренд приключи и инвеститорите започнат да "бягат" от рисковите активи.    

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg