Доходността на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване

4303
Доходността на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване

© Pixabay.com

Заместник-председателят на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, определи минимална доходност на годишна база в размер на 3.18 на сто при управлението на активите на универсалните пенсионни фондове (УПФ) за предходния 24-месечен период от 30 септември 2015 г. до 29 септември 2017 г.

За професионалните пенсионни фондове (ППФ) за същия период е определена минимална доходност на годишна база в размер на 3.39 на сто.

Среднопретеглената доходност (модифицираната претеглена доходност) на УПФ за същия период, изчислена на годишна база, е 6.18 на сто, а за ППФ съответно е 6.39 на сто


Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване са постигнали доходност за посочения 24-месечен период над определеното минимално равнище на доходността за съответния вид фонд.

Ето и кои фондове постигнаха най-добри резултати за последните 2 години:

Най-добре сред универсалните пенсионни фондове се представят Съгласие и Ен Ен, обявили доходност от 7.24 и 6.8%. Над 6% отчитат също и от ДСК-Родина, Алианц България и Доверие.

Пенсионноосигурителен институт (ПОИ) обяви 5.51 на сто, а Топлина и ЦКБ Сила са с 4.69 и 4.28 на сто. Най-слабо - с доходност от 3.37%, приключиха предходния 24-месечен период от Бъдеще.

Сред професионалните пенсионни фондове най-слаби са резултатите на Бъдеще и ЦКБ -Сила, респективно 3.73 и 4.19 на сто и Топлина с 4.54 на сто, докато най-добри - Доверие и Ен Ен,отчитащи 7.68 и 7.36%.

Над 6% обявяват от ДСК-Родина, Алианц България, Съгласие и ПОИ.

Сред доброволните пенсионни фондове най-добре се представят ПОИ и Съгласие, обявили доходност от 10.22 и 9.21 на сто, докато над 8% са реализирали от Ен Ен и Доверие.

От ДСК-Родина отчитат 7.83 на сто, а от Алианц България – 7.15 на сто. Най-слабо се представят Бъдеще и Топлина с по над 4 на сто, докато ЦКБ-Сила реализира малко над 6% доходност за последния 24-месечен период.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg