Инж. Стефка Иванова, ДЗИ: След придобиването на дом трябва и да го защитим

4241
Инж. Стефка Иванова, ДЗИ: След придобиването на дом трябва и да го защитим

Българите винаги сме имали много специално отношение към дома си и затова България е една от страните с традиционно много висок дял на частна собственост върху жилищата, като по последни данни той е над 80%.

Това посочи инж. Стефка Иванова, директор „Управление на неавтомобилни продукти“ в „ДЗИ – Общо застраховане“ ЕАД, която взе участие в панела "Сигурен дом", част от първото издание на форума "Домът на бъдещето".

Тя отчете, че се забелязва лек спад по този показател, тъй като преди години процентът е бил над 90%, но традиционно българинът иска да има свой сигурен дом, особено в условията на коронакриза, когато домът стана и място за работа, и за училище, т.е. едно мултифункционално място за целия ни живот.


Това може да се види и от данните за банковия пазар, където жилищното кредитиране през миналата година отбелязва двуцифрен ръст, а тази година всички агенции за недвижими имоти отбелязват невиждан ръст от 12 г. насам, допълни тя.

По нейни думи обаче така както се грижим да придобием един дом, същевременно много малко се замисляме доколко ние сме направили всичко възможно, за да го защитим. Може би поради някакви исторически причини българинът е свикнал да смята, че не той е длъжен да мисли за тези неща и винаги мисли, че на него това няма да му се случи.

Поради това, когато му се случи, той разчита на държавата да помисли за него, каза инж. Иванова.

Според нея реално живеем в съвсем нов свят и нови условия и отдавна е трябвало да скъсаме с това остаряло мислене и да проумеем, че всяко едно право е свързано и със съответни отговорности, т.е. ние сме тези, които трябва да помислим за дома си.

В България имаме късмета да сме защитени от най-различни катастрофични масови събития. Застраховането обаче е възникнало преди повече от 3 века и не е хубаво всеки път да откриваме топлата вода, след като ни се е случило нещо лошо, а по-скоро да видим опита и уроците от историята, допълни тя.

Иванова посочи като пример Лондон, където пред три века възниква огромен пожар, който изпепелява 13 000 къщи и на практика оставя града опожарен. Тогава възниква и жилищното застраховане. Днес вече застраховането е на съвсем ново ниво. То осигурява финансовия ресурс за това да гарантира, че благосъстоянието на съответния човек няма да бъде нарушено и че той няма да бъде оставен да изпадне в нищета и бедствие.

На практика, когато градим дома си, освен финансов ресурс, ние влагаме и много емоция, усилия, труд, лишения, спестявания и т.н. Това са неща, които жилищното застраховане не може да възстанови, но може да осигури финансовия ресурс.

Ние трябва да се замислим точно за това, тъй като има много нови решения, индивидуализирани или направени с цел лесната покупка от страна на клиента, без да се налага той да е специалист по застраховане или да е завършил финанси, каза още директорът „Управление на неавтомобилни продукти“ в „ДЗИ – Общо застраховане“.

Тази година ДЗИ отпразнува 75-годишен юбилей, а на база огромния опит стигнахме до извода, че застраховането години наред комуникираше с хората на един много приповдигнат и силно терминологичен език. Това не позволяваше застрахователите да бъдат разбрани и хората да се ориентират какво точно им се предлага, каза инж. Иванова.

В ДЗИ подхождат към този въпрос, като групират над 80-те риска, които могат да бъдат покрити, в клаузи, а тези клаузи в пакети. Така на база на статистическите данни компанията създава пакети, които в крайна сметка позволяват на всеки човек, който иска да се защити, по оптимален начин да избира.

По нейни думи недоразуменията много често идват тогава, когато трябва да се изплати обезщетение.

Има три основни параметъра, на които хората трябва да обърнат внимание, когато разговарят със своя застрахователен консултант, брокер или служител на застрахователна компания.

Това са застрахователната сума, покритите рискове и обектите, които ще се застраховат по съответната полица.

Застрахователната сума е много важен параметър, особено когато говорим за застраховката на дома. Всяка застрахователна сума може да бъде определена при различни бази на застраховане. За опростяване на нещата от ДЗИ са оставили в техните застраховки само две бази – възстановителна стойност и лимит на застраховане, поясни инж. Иванова.

По-простичко казано, възстановителната стойност е цената, която би ни струвало изграждането на нашето жилище отново, без да отчитаме каквито и да било амортизации. Така например, ако през 2000 г. сте купили апартамент от 80 кв. м в добър софийски квартал за 30 000 лв., сега, ако трябва да купите абсолютно същото жилище, минималната цена, която някой би му поискал, е 120 000 лв.

Тоест, ако към този момент онова жилище, което сте купили, искате да го застраховате, не трябва да го застраховате за 30 000 лв. По-добре е да го застраховате за 120 000 лв. или друга цена, която е реалната в момента, заяви инж. Иванова.

По нейни думи тук обикновено стават най-големите недоразумения. Независимо, че някога е закупено за много по-малко пари, ако това жилище бъде напълно разрушено вследствие на взрив, земетресение или по някаква друга причина, за да го възстановим, днес трябва да е застраховано за 120 000 лв.


 

Тя поясни, че застрахователите изплащат обезщетение, като прилагат принципа на подзастраховане, който е световна практика. Това означава, че когато жилището е застраховано за сума, по-ниска от тази, за която може да бъде изградено в момента, обезщетението, което се изплаща, е пропорция - резултат от отношението на сумата, за която е застраховано, към сумата, на която би трябвало да е застраховано или тази, която е възстановителна към този момент.

Тези 30 000 към 120 000 се отнасят като една четвърт, или 0.25%. Тоест при това напълно унищожено жилище застрахователят ще изплати обезщетение в размер на 30 000, умножено по 0.25, каза инж. Иванова.

За да не се прилага принципът на подзастраховане, от ДЗИ въвеждат минимални цени на квадратен метър според населеното място, в което се намира жилището. Тогава, когато се сключва застраховка по възстановителна стойност, квадратурата, умножена по тази минимална сума, пак гарантира, че ще бъде изплатен пълният размер, който е договорен при една тотална щета, без да се прилага принципът на подзастраховане.

Другият вариант е лимитът на застраховката, известен още като Първи риск. Това отново е сума, която се определя от съответния човек, който иска да защити жилището си. При тази база никога не се прилага принципът на подзастраховане.

Ако нашето жилище струва 120 000 лв., но ние сме решили да го застраховаме за 80 000 лв. и след това настъпи вреда, която го унищожи напълно, тогава застрахователят ще изплати 80 000 лв. Ако е увредено частично, ще се изплати размерът на вредата до този лимит, а лимитът се намалява и така, докато се изчерпа лимитът за останали частични вреди или пък се стигне до пълна вреда.

Във връзка със новите технологии и защитата на дома, Иванова припомни, че преди около две години ДЗИ добавя към жилищното застраховане едно покритие, което е уникално и до ден днешен на пазара - това е така наречената „Онлайн сигурност“.

Компанията използва най-различни идентификатори, като покритието включва и кражбата на самоличност, като дефакто това е застраховка за кражба на идентичност. Чрез застраховката дружеството осигурява финансов ресурс за правна защита на човека, който е пострадал в резултат на кражбата на самоличност.

Когато е осъществено непозволено действие, което в повечето случаи е вероятно престъпление, то винаги има или силен финансов изразител за застрахования, или той може да бъде привлечен под отговорност чрез съдебни дела. Ние предвиждаме с това покритие осигуряване на правна помощ, която да бъде на различни етапи, заяви инж. Иванова.

Тя поясни, че за момента в компанията няма случай на кражба, която да е настъпила през интернет, но има случай на офлайн кражба чрез използването на идентификационни данни. Като пример тя посочи случай, при който частен съдебен изпълнител посещава лице, което е изпаднало в просрочие по закупен на лизинг телефон. Оказва се обаче, че човекът не е и подозирал, че има подобно задължение, т.е. неговите данни са били използвани неоторизирано.

По думите на Иванова ДЗИ е създала това покритие, защото у нас една голяма част от хората нямат възможност да наемат адвокат, да заведат дело и да си отстояват интереса си. Компанията е включила покритието към застраховката за дома, изхождайки от бъдещето с умните димове, интернет свързаността на нещата и т.н.

Най-важното, е че това покритие важи и за цялото семейство, което обитава даденото жилище, поясни инж. Иванова.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg