Компаниите от общото застраховане с рекордна печалба до 30 юни

857
Компаниите от общото застраховане с рекордна печалба до 30 юни

© Pixabay

Компаниите от сектора на общото застраховане отчитат рекордни печалби на фона на пандемията от коронавирус, завладяла света, докато дружествата от животозастраховането намалиха печалбата си за периода януари – юни, сочат данни на Комисията за финансов надзор.

Родните дружества от сектора обявиха печалби за над 150 млн. лв. за първото полугодие, като 134.8 млн. лв. от тях са реализирани от компаниите от общото застраховане, а други 16 млн. лв. от животозастрахователите.

За сравнение – печалбите в двата сектора за година по-рано беше малко над 100 млн. лв., като възлезе на 77.17 млн. лв. и 24.9 млн. лв. за общото застраховане и животозастраховането.


Припомняме, че печалбата на компаниите от общото застраховане за 2018 г. възлезе на 45 млн. лв., а за предходните две години тя беше 49 и 39 млн. лв.

Кои са най-печелившите компании за първите шест месеца на 2020 г.?

Общо застраховане

Общо седем от компаниите от сектора отчитат печалби от над 10 млн. лв. Най-добър резултат (27 млн. лв.) обявиха от ДЗИ Общо застраховане, докато Дженерали и Алианц България приключиха полугодието с положителен финансов резултат от 15.1 и 15 млн. лв.

Специализираната в предлагането на най-популярната полица „Гражданска отговорност“ Далл Богг: Живот и здраве отчете 14.2 млн. лв. печалба до 30 юни, докато Булстрад Виена Иншурънс Груп обяви 12 млн. лв.

Нетната печалба за първите шест месеца на годината от Бул Инс и ОЗК-Застраховане достигна 11.4 и 10.9 млн. лв.

Добър резултат отчетоха и от Лев инс (9.4 млн. лв.), която към края на второто тримесечие на годината продължава да е най-голямата застрахователна компания у нас с пазарен дял от 13.8%.

Животозастраховане

Петте най-големи компании от сектора, които имат съвкупен дял от 91.9% от пазара, обявиха печалби от над 2 млн. лв. за първите шест месеца на 2020 г., сочат изнесените през миналата седмица данни на Комисията за финансов надзор.

Алианц България Живот приключи полугодието с положителен финансов резултат от 4.4 млн. лв., докато ДЗИ-Животозастраховане отчете 3.45 млн. лв.

Булстрад Живот и Граве България Животозастраховане реализираха нетна печалба от 2.78 и 2.6 млн. лв., докато Уника Животозастраховане завърши полугодието с 2.09 млн. лв. печалба.

Все пак трябва да отбележим, че компаниите от сектора влошават финансовия си резултат с близо 9 млн. лв.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg