Най-големите и печеливши застрахователи за 2017 г.

3961
Най-големите и печеливши застрахователи за 2017 г.

© Pixabay.com

Комисията за финансов надзор оповести данни за застрахователния пазар в страната за 2017 г. Ето и най-важното от статистическата информация:

Общо застраховане

Топ 5 на най-големите застрахователни компании в страната държат 55.1% от пазара, сочи справка на Profit.bg. Лидерите Булстрад Виена Иншурънс Груп и Лев Инс са съвсем близо един до друг, като към 31 декември имат 11.76 и 11.68 на сто от пазара.


Третата най-голяма компания в сектора е Армеец с дял от 11.12%, изпреварила ДЗИ Общо застраховане с 10.77% и Алианц България с 9.81%.

Шестата позиция днес е за Дженерали Застраховане, а седма се нарежда Евроинс. В топ 10 са още Бул Инс, ОЗК Застраховане и ДаллБогг Живот и здраве.

ОЗК – Застраховане АД стартира три нови кампанииПродължителността на кампаниите е до 30 април 2018 г. и предлага преференциални условия

Секторът реализира печалба от 74 млн. лв. спрямо 77 млн. лв. за преди 12 месеца. Общо три от компаниите имат положителен финансов резултат от над 10 млн. лв., сочи наша справка.

Най-добър резултат за миналата година реализираха от Енергия (15.17 млн. лв.), докато ДЗИ и Алианц България завършиха годината с печалби за респективно 12.47 и 11.07 млн. лв.

Лев Инс, Дженерали и Булстрад отчитат печалби за над 6 млн. лв., докато Нова Инс е с 5.5 млн. лв.

Животозастраховане

Конкуренцията тук е между най-големите четири компании, които държат над 80% от пазара. Припомняме, че ОББ-Метлайф бе придобита наскоро от ДЗИ.

Двете дружества имат съответно дял от 9.7 и 11.5 на сто, но при следващите данни от КФН се очаква обединената компания да заеме едно от челните места в подреждането.

ДЗИ вече притежава 100% от ОББ-МетлайфКомбинирано ДЗИ и ОББ-Метлайф ще имат 21% пазарен дял на българския животозастрахователен пазар.

Лидерската позиция в сектора продължава да се заема от Алианц Живот с 22.39%, докато Булстрад Живот е с 19.47 на сто. Трети за момента е Уника Живот с 17.1 на сто, а далеч назад е Граве България Животозастраховане с малко над 7%.

ДЗИ и Алианц реализираха над 50% от печалбата на сектора за изминалата година, възлязла на 28.6 млн. лв., след като обявиха 8.5 и 7.2 млн. лв.

ОББ Метлайф и Граве отчитат 4 млн. лв. и 3.6 млн. лв. положителен финансов резултат, докато Булстрад Живот е с 2.6 млн. лв. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg