Най-големите застрахователни брокери у нас в края на 2018 г.

2854
Най-големите застрахователни брокери у нас в края на 2018 г.

© Pixabay.com

Общо 29 от застрахователните брокери, осъществяващи дейност у нас, са реализирали премийни приходи от над 10 млн. лв. през 2018 г., сочат данни на Комисията за финансов надзор. Това е с 4 компании повече спрямо година по-рано, показва справка на Profit.bg

Два от брокерите дори преминават границата от 100 млн. лв. премиен приход.

Кои са лидерите в този бранш у нас? Вижте:

Ес Ди Ай Груп и Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс продължават да са начело в подреждането на най-големите застрахователни брокери в страната. Те приключиха изминалата година с премийни приходи от 125 и 101 млн. лв., което е с 33 и 22 на сто повече спрямо 2017 г., когато данните сочеха респективно 94 и 83 млн. лв. премиен приход.


В топ 5 попадат още Тотал Инс, Марш и Дженерал Брокер, които запазват позициите си от преди година.

В десетката са още Амарант България, ОББ-Застрахователен Брокер, Брокер Инс, Уникредит – застрахователен брокер и Юнайтед Брокер.

Най-голям ръст в бизнеса си през 2018 г. от 20-те най-големи брокера в страната отчитат от ЗБК Балкан, където премийният приход расте с 81%, докато при Амарант и ОББ повишението е от 48%.

Интересно е да отбележим, че всички компании от топ 10 приключиха 2018 г. с повишения спрямо 12 месеца по-рано, докато тези от топ 20 държат близо 60% от бизнеса.

Пазарният дял на трите най-големи брокера е респективно 8.17, 6.63 и 4.68%

Какви са средните комисиони днес в този бизнес?

Комисионата при най-масовата и задължителна застраховка Гражданска отговорност е 14.7%, сочат данни на Комисията за финансов надзор.

При Каско-то процентът расте до 24.1, което означава, че приходите на брокерите от ГО са 99.7 млн. лв., а при Каско-то – 94 млн. лв.

Следващите най-печеливши застраховки за брокерите са „Пожар и природни бедствия“ и „Живот и рента“, откъдето компаниите от сектора са спечелили 16.9 и 11 млн. лв.

Висок процент на комисионите се отчита при „Помощ при пътуване“ - 38.4, но тя е с едва 8 млн. лв. премиен приход за цялата година.

Най-малки суми брокерите получават при застраховката на летателни апарати, както и при Гражданската отговорност на плавателни съдове – съответно 6.2 и 9.3%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg