1/3 от катастрофите - поради техническа неизправност

2253
1/3 от катастрофите - поради техническа неизправност

Несъобразената с пътните условия скорост е най-честата причина за пътно-транспортни произшествия и през 2010 година по данни на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, представени и анализирани от компанията за оценка на техническото състояние на автомобили АутоЕксперт Интернешънъл(АЕИ). Отнемането на предимство на пешеходец или на кръстовище, както и употребата на алкохол, са също в челната десетка от причини за ПТП през миналата година.

Не се води официална статистика за пътните инциденти поради техническа неизправност

За техническа неизправност на автомобила като причина за пътните инциденти, обаче, никъде не се води официална статистика. Според специалисти в сектора техническата неизправност на превозното средство причинява голям процент от произшествията на пътя в страната.

Броят на катастрофите поради техническа неизправност надхвърля 1/3 от общия брой, според данни на АЕИ

„Статистиката за пътно-транспортни произшествия е от изключителна важност. Тя помага да насочим вниманието си към факторите, които най-често причиняват инцидентите по пътя, и да променим поведението си като водачи и собственици на превозни средства.", коментира Антони Стоянов, управител на АутоЕксперт Интернешънъл. „Техническата експертиза е не само превантивна мярка за сигурност на пътя. Качествената оценка на техническото състояние на колата в много случаи спестява пари на собственика и дава реална представа за потенциални проблеми на пътя.", допълни Стоянов.

Като част от кампанията си „Безопасност на пътя" и на база анализ на най-често срещаните случаи, АЕИ систематизира основните неизправности на превозните средства. Отстраняването им навреме, комбинирано с отговорно управление, е гаранция за безопасност и сигурност на пътя:

1. Изправност на спирачната система

Включва диагностика на модула за управление на антиблокиращата спирачна система (ABS), проверка на дебелината на спирачните дискове и накладки, проверка на нивото и качеството на спирачната течност, както и проверка за течове по системата. Дори дребна подробност, като качеството на спирачната течност, може значително да увеличи спирачния път на автомобила.

2. Гумите

Препоръчително е да се използват сезонни гуми. В зависимост от сезона, производителите употребяват каучукова смес с различни характеристики. Важно е да се следи за оптималното налягане, което също се определя от климатичните условия. През лятото, например, е добре гумите да са по-добре напомпани. По закон дълбочината на грайфера при леките автомобили не трябва да бъде по-малка от 1.6 мм.

3. Светлините

Изправността на светлините на автомобила са от основно значение. Неизправни или неподадени стоп светлини или мигачи могат лесно да доведат до ПТП.

4. Окачването

Окачването на автомобила пряко гарантира сигурността ни на пътя. Шумове, на които не е обърнато внимание навреме, лесно могат да доведат до сериозни повреди, дори до падане на колело и загуба на контрол над автомобила.

5. Пожарогасител и аптечка

Наличието на изправен пожарогасител и добре заредена аптечка за първа помощ може да спаси човешки живот. Ситуации, в които се налага използването на това оборудване, възникват изключително рядко, но могат да бъдат фатални.

6. Умората

Умората при шофиране настъпва много по-бързо при влошена работа на основните системи на автомобила. Ето защо техническото състояние на автомобила е от изключителна важност за безопасното и приятно шофиране.

Петък е денят с най-много катастрофи, неделя - с най-много жертви

По данни на Комисията по безопасност на движението по пътищата, петък е денят с най-много пътно-транспортни произшествия през 2010 г. За миналата година, общият брой катастрофи в последния ден от работната седмица е 1 036. Петък е денят и с най-много ранени - 1 242 за цялата 2010 година. Четвъртък и сряда са следващите два дни в класацията с най-голям брой инциденти, със съответно 978 и 947 пътно-транспортни произшествия общо за посочения период. Най-малко катастрофи през миналата година са се случили в неделя - 847. От друга страна, обаче, неделя е денят с най-много жертви от ПТП с общо 168 загинали.

Най-често пътните инциденти се случват в интервала между 18 и 19 ч.

„Независимо за кой ден и час от седмицата става дума, когато са на път, хората трябва да са винаги нащрек, защото инцидент може да се случи по всяко време. Ето защо ние се опитваме да насочим вниманието към елементарни мерки, които могат да се предприемат преди всяко пътуване и така да се минимизират рисковите фактори на пътя.", допълни Антони Стоянов от АЕИ.

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg