Шофьорски страх владее твърде голям процент от младите водачи във Великобритания. Някои от водачите са сковани до степен, че никога не си позволяват да паркират автомобила, показва скорошно изследване на застрахователната компания Co-operative.

Смайващ процент от цели 10 на сто с шофьорски книжки са признали, че никога не са паркирали собствения си автомобил. Вместо това най-често викат някой от родителите си да свърши тази работа вместо тях.

5 на сто пък изпитват такава неувереност, че планират маршрута си така, че да не преминават през големи кръстовища, а част от водачите между 18 и 24 години никога не шофират по магистрала.

Въпреки, че младежите имат репутацията на безрасъдни и прекалено самонадеяни водачи, резултатите от проучването ясно показват, че на много от тях им лиспва нужната увереност да шофират, коментира Грант Мичъл от Co-operative.

"Пътят разбира се може да бъде плашещо място, когато за първи път започнете да шофирате. Изненадващо е обаче, че такива основни неща като това да паркираш или да преодолееш сложен участък продължават да безпокоят автомобилистите дълго след като са взели шофьорския си изпит“, допълва Мичъл.

Снегът и заледяванията разбираемо са основния „ужас“ за младите шофьори. Веднага след тях обаче се нарежда страха от непознати пътища.

На близо 5% от интервюираните 1 500 младежи им се е случвало да си затворят очите от страх в сложни ситуации. На 3% пък им се е налагало да поговорят с някой приятел по телефона, за да ги успокои.