Близо 10% от европейските застрахователи биха имали нужда да увеличат капитала си, в случай на тежък икономически шок, придружен от спад в цените на акциите, снижаващи се лихвени проценти и крах на пазара на недвижими имоти. Това казаха от Европейски орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) при обявяването на резултатите от стрес тестовете, предаде Ройтерс.

13 застрахователи ще изпитат дефицит от общо 4.4 млрд. евро спрямо минималното изискуемо ниво на капитала според правилата на Solvency II при горния сценарии, са показали тестовете.

Както вече се знаеше, EIOPA няма да оповести индивидуалните резултати и съответно имената на 13-те компании. От регулатора обаче казаха, че малкият обем на дефицита, в сравнение с 425 млрд. евро излишък в сектора преди провеждането на тестовете, всъщност свидетелства за финансово стабилна индустрия.

Това показва, че като цяло, еврвопейската застрахователна индустрия притежава добър капиталов "амортисиор" при настоящите си капиталови позиции, според председателят на EIOPA Габриел Бернардино (на снимката).

По неговите думи, благодарение на стрес тестовете всяка компания ще разполага с аналитичната информация за това в коя област е по-изложена на риск и къде би могла да предприеме действия.

Застрахователите се оказват в по-добра форма от банките при излизането от финансовата криза.

Компаниите с недостиг на капитал биха били 6 на брой, а дефицитът им - общо 2.5 млрд. евро при вторият сценарии, предвиждащ сътресения в доходността на държавните облигации, обявиха още от EIOPA. Въпреки това експозицията към облигации на критично задлъжнели страни от еврозоната е упрваляема, заяви Бернардино.