1.3% ръст в сектор животозастраховане

860
1.3% ръст в сектор животозастраховане

Животозастрахователните компании са записали премии в размер на 197.639 млн. лв. в периода януари – октомври 2011 г., става ясно от статистиката на Комисията за финансов надзор.

Сумата включва и премиите по активно презастраховане на тези, които извършват такава дейност и е с 1.3% повече спрямо записаните 195.094 млн. лв. в първите десет месеца на предходната година

Делът на първите три и пет компании на пазара по животозастраховане също намалява към края на октомври 2011 г., в сравнение с края на октомври 2010 г. и 2009 г. Обратна тенденция се наблюдава при първите десет компании, като техният дял нараства, макар и незначително, в сравнение със същия период на 2010 г. и 2009 г.

Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите - 74.5%, заема застраховка „Живот” и рента. На годишна база премийният приход по този вид застраховка намалява с 2% при ръст от 14% към края на октомври 2010 г.

Застраховка „Живот”, свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 7.1% в агрегирания портфейл на животозастрахователите, като премийният приход по този вид застраховка нараства на годишна база с 67.3% при спад от 3.6% към края на октомври 2010 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg