1.3% ръст в сектор животозастраховане

899
1.3% ръст в сектор животозастраховане

Животозастрахователните компании са записали премии в размер на 197.639 млн. лв. в периода януари – октомври 2011 г., става ясно от статистиката на Комисията за финансов надзор.

Сумата включва и премиите по активно презастраховане на тези, които извършват такава дейност и е с 1.3% повече спрямо записаните 195.094 млн. лв. в първите десет месеца на предходната година

Делът на първите три и пет компании на пазара по животозастраховане също намалява към края на октомври 2011 г., в сравнение с края на октомври 2010 г. и 2009 г. Обратна тенденция се наблюдава при първите десет компании, като техният дял нараства, макар и незначително, в сравнение със същия период на 2010 г. и 2009 г.

Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите - 74.5%, заема застраховка „Живот” и рента. На годишна база премийният приход по този вид застраховка намалява с 2% при ръст от 14% към края на октомври 2010 г.

Застраховка „Живот”, свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 7.1% в агрегирания портфейл на животозастрахователите, като премийният приход по този вид застраховка нараства на годишна база с 67.3% при спад от 3.6% към края на октомври 2010 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...