Два месеца и половина от земетресението на 22 май 2012 г. държавните разходи за преодоляване на последиците от бедствието достигнаха 13 425 364 лв.

С постановление на министерския съвет от днес по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са предоставени 5 000 000 лв. за две детски градини и едно училище. Парите са за основен ремонт, реконструкция или нов строеж, включително за премахване при необходимост на строеж на Целодневна детска градина 2 „Родолюбче” и ЦДГ 3 „Пролетен цвят” в гр. Перник, Обединено детско заведение „Валентина Терешкова”, кв. „Батановци”, гр. Перник” и Основно училище „Христо Ботев” в гр. Радомир.

Други 2 048 800 лв. са отпуснати за подпомагане на лица или семейства, пострадали от земетресението през бюджета на Министерството на труда и социалната политика

С решения на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет на три извънредни заседания са отпуснати общо 6 443 622 лв. От тях за възстановяване на сгради са предоставени:

На територията на Община Перник – 4 295 042 лв., от които:

- 308 865 лв. за държавни сгради;

- 3 319 219 лв. за общински сгради;

- 666 958 лв. за жилища, собственост на граждани (за изграждането на нови сгради в с. Бисер, община Харманли, на мястото на разрушените от наводнение през февруари 2012 г. от републиканския бюджет беше предоставена възстановителна помощ на обща стойност 516 856 лв.).

На територията на Община Радомир – 467 044 лв., от които:

- 399 986 лв. за общински сгради;

- 67 058 лв. за жилища, собственост на граждани.

На територията на Столична община – 1 681 536 лв., от които:

- 173 300 лв. за държавни сгради;

- 1 508 236 лв. за общински сгради.

Голям брой неоснователни молби за помощи

Голям брой неоснователни искания за възстановителна помощ са внесени преди изтичане на 3-месечния срок поради несъобразяване с разпоредбите на Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, съобщиха от правителството. Молбите са за разходи за извършване на текущ ремонт или за ремонтиране на жилища, които не са единствени за техните собственици.

До момента в Междуведомствената комисия няма получен протокол с предложения за начина и размера на подпомагане на пострадалите, както се изисква от правилника и затова в решенията начинът за подпомагане не е конкретизиран, а това създава предпоставки за погрешни тълкувания. Поради неизпълнение на посочената разпоредба на последното си заседание Междуведомствената комисия възложи допълнителни проверки на законността на сградите, определени за частично или цялостно разрушаване и за установяване на лицата и домакинствата, на които трябва да се окаже помощ най-напред, пише още в съобщението на МС.

Като негативен резултат от оценките на вредите следва да се отбележат предписанията и оценките за стойността на сградите по пазарни цени, дадени от оценителите. По този начин е създадена обществена нагласа за получаване на дължимо обезщетение, което не регламентирано в правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия. В много от случаите са дадени предписания и са пресметнати разходи за изграждане на допълнителна строителна конструкция, които са по-скоро препоръчителни за собствениците, отколкото задължителни за Междуведомствената комисия.

46 фургона за временен подслон

За осигуряване на временен подслон за пострадалите, чиито жилища са опасни за обитаване и следва да се разрушат изцяло или частично, са осигурени 46 фургона. От тях 38 в община Перник, и осем в община Радомир. От община Перник е постъпило допълнително искане за още 10 фургона, които предстои да бъдат доставени.

Разходите за извършване на огледи и експертни заключения по състоянието на сградите в община Перник - 90 150 лв., и в община Радомир – 41 290 лв., също са осигурени от републиканския бюджет за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, с решение на Междуведомствената комисия.