Намаление на тежките пътнотранспортни произшествия с 257, на убитите с 38 и на ранените с 480 от началото на годината, спрямо същия период на 2011 г., отчита полицейската статистика. Това стана ясно по време на редовното заседание на Държавно обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението се проведе в Министерството на вътрешните работи.

През първото шестмесечие на годината са регистрирани 2 854 пътнотранспортни произшествия с 244 загинали и 3451 ранени граждани. Постигнатото намаление на тежките пътнотранспортни произшествия е с 1.4%, на убитите - със 17.6%, на ранените - с 3.5%.

Запазва се високият дял на пострадали деца и млади хора. До 14-годишна възраст са загинали 7 и били наранени 313 деца. 42 младежи и девойки от 15 до 24 години са загинали, а 696 са били ранени. Запазва се високата смъртност на пътниците в автомобилите. Загинали са 73 (29.9%) и са били ранени 1 088 (31.5%) пътници.

През периода са регистрирани средно по 5 инцидента дневно с блъснати пешеходци, 49 от тях са загинали. Нараснал е относителният дял на загиналите поради загуба на управление и напускане платното за движение. При тези пътнотранспортни произшествия са загинали 103 (42.2%). Всеки шести от загиналите е от пътно-транспортни произшествия от вида „челен удар“.

Запазва се и голямата тежест на катастрофите през тъмната част от денонощието. За периода са загинали 95 и са били ранени 868 човека. На фона на общото намаление на смъртните случаи броят на загиналите по третокласните и общински пътища се е увеличил с 25.

Да продължат усилията за повишаване на познанията възрастни и деца за опасностите на пътя, да се активизира контролът на правилата за движение обсъди комисията. Неспазване на скоростните режими, управление на МПС от неправоспособни и водачи под въздействието на алкохол, неизползване на обезопасителните колани и каски, разговори по мобилните телефони по време на шофиране остават най-типичните нарушения.

Сред останалите теми в дневния ред на комисията беше подготовка за отбелязване на Четвъртия европейски ден за пътна безопасност на тема „Активно участие на младежта в безопасността на движението". Обсъдена беше още организация на международната кампания, организирана от Световната федерация на автомобилистите „10 златни правила - шофирай безопасно“, която у нас се провешжда от СБА. Дискутирани бяха и няколко предложения за проекти, които да бъдат финансирани от Фонд „Безопасност на движението“ и оценка на резултатите през първата година от десетилетието за активни действия по безопасност на движението 2011-2020.