С гласовете на депутатите от ГЕРБ и "Атака" Народното събрание прие на първо четене законопроекта за данък върху застрахователните премии. Срещу идеята се обяви опозицията в лицето на народните представители от Синята коалиция и "Коалиция за България". Според новия закон застрахователните договори ще бъдат обложени с 2% налог.

Освободени от облагане са застрахователните премии по застрахователни договори за презастраховане и ретроцесия; договорите по застраховка "Живот" и рента; по Женитбена и детска застраховка; Застраховка "Живот", свързана с инвестиционен фонд; Постоянна здравна застраховка; Изкупуване на капитал; Допълнителна застраховка; договорите за застраховки на товари по време на международен превоз (включително стоки, багаж и други), когато началната или крайната точка на превоза е извън територията на България; договорите за застраховки "Летателни апарати"; "Плавателни съдове (морски, речни и по езера и канали)"; застраховките "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на летателни апарати" и "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на плавателни съдове)".

Според опозицията новият данък е прокризисна мярка, според управляващите-антикризисна. Застрахователите отдавна направиха сметката, че новият данък ще се лепне на джоба на клиентите и ще оскъпи застраховките. Заради намалялата покупателна способност хората ще се застраховат по-малко, което ще затрудни още повече бизнеса.

Според някои народни избраници от управляващата партия законът щял да възцари бизнес равновесието между отделните браншове. Други пък коментират, че застрахователите укриват истинските обороти, поради което не трябвало да бъдат щадени.

Очевидно те не правят особена разлика между понятията застрахован и застраховател, защото ако знаеха тяхното семантично значение нямаше така ревностно да скачат срещу парите на застрахователите. Защото утре и депутатите ще трябва да платят по-скъпи застраховки. Освен ако вземат такива заплати и хонорари, та им е все тая.

Източник: insurance.bg