2 млрд. долара годишно от застраховки срещу кибератаки

1366
2 млрд. долара годишно от застраховки срещу кибератаки

Разрастването на хакерските атаки изправя пред все по-големи заплахи компаниите, но в същото време предлага нов бизнес за застрахователите, съобщи презастрахователят Munich Re, цитиран от Ройтерс.

Кибер-атаките могат да генерират значителни разходи и да засегнат акционерния капитал, според Андреас Шлайер от подразделението за ИТ рисковете в Munich Re. Щетите може да достигнат особено високи стойности при пробив в ИТ системите на фондови борси, телекомуникационни оператори, компании за въздушен и жлезопътен транспорт, банки и производители на автомобили. Правителствата са започнали да разработват модели за оценка на загубите от хакерски атаки, които може да понесат съответните икономики.

Близо 2 млрд. долара годишно са достигнали премиите по покрития на кибер рискове в глобален мащаб. Най-голям е пазарът в САЩ, където станахме свидетели на емблематични хакерски атаки, като тези срещу картовия оператор Heartland и компанията за търговия на дребно TJX, казва Шлайер. В тези случаи щетите са достигнали над 100 млн. долара.

100-150% е ръстът на този вид застраховане застраховането в частния сектор в САЩ. То включва покрития за преки щети, отговорност към трети лица и загуби от прекъсване на стопанската дейност.

"Този тренд разбира се не може да продължава", казва Шлайер, но добавя, че в Европа растежът се измерва с едноцифрени числа.

Munich Re държи около 30% от презастраховане пазар за тези рискове.

Облачните технологии, включително изместването на ИТ услугите и базите данни в интернет ще представляват основно предизвикателство за застрахователите,. Зависимостта на компаниите от доставчици на услуги, като Microsoft, Google, SAP, Fujitsu и Salesforce.COM непрекъснато расте. Застрахователите ще трябва да прибягнат до пулове, а лимитите на отговорност са крайно необходими, казва Шлайер.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Gavit
# 0
04:10 | 3 October 2012
I auctally found this more entertaining than James Joyce.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg