Всеки пети акт за техническа неизправност през 2009 г. е бил съставен заради недостатъчен грайфер, обясни министър Александър Цветков, министър на транспорта, информационните технологии при официалното стартиране на акция „Гума". Тази статистика се запазва и през 2010 г. като 138 превозни средства са били спрени от движение заради разкъсани гуми, допълни той.

Съгласно нормативните изисквания дълбочината на протекторния рисунък или грайферът, трябва да бъде не по-малко от 1.6 mm, разясни Александър Цветков. Когато гумите не отговарят на тези изисквания спирачният път се увеличава драстично. При мокра или заснежена настилка спирачният път при гума с износен грайфер може да нарасне с 20 %. Например при движение по магистрала с 100 км/ч, при такива условия, спирачният път на един натоварен TIR се увеличава с над 30 м. Много често точно тези загубени метри са причината за сериозни произшествия и жертви на пътя, допълни министърът при началото на акцията.

Съзнавайки, че превенцията е единственият начин да се противодейства на истинската война, която се разиграва през последните години по нашите пътища, МТИТС започва акция, в рамките на която ще се проверят гумите на превозните средства над 3,5 тона и автобусите извършващи обществен превоз и превоз за собствена сметка. Практиката показва, че когато гумите не отговарят на изискванията са не само предпоставка за пътнотранспортно произшествие, но и причина. Особено опасно е когато „гръмне" гума на товарно превозно средство - то става напълно неуправляемо и може да доведе до инциденти с множество жертви, обясни Александър Цветков.

Износената гума крие и друга опасност - когато тежкотоварните превозни средства се движат с тях те губят странична устойчивост. Заради това те могат лесно да поднесат или да навлязат в платното за насрещно движение.

Това е поредната кампания на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, чиято цел е повишаването на сигурността на превозните средства и гарантиране живота и здравето на гражданите. В рамките на 14 дни акцията ще обхване цялата страна, а инспекторите на Автомобилна администрация ще проверяват гумите на превозните средства над 3,5 тона и автобусите извършващи обществен превоз и превоз за собствена сметка.