20% скок на жалбите срещу некоректни застрахователи

2025
20% скок на жалбите срещу некоректни застрахователи

20% ръст на оплакванията от некоректни застрахователи отчита през последните 6 месеца Национална асоциация за защита на застрахованите (НАЗЗ).

Компаниите масово ползват административен трик, за да платят възможно най-ниското обезщетение за имуществени вреди по Гражданска отговорност. Те се позовават на методиката за уреждане на претенции за обезщетение на вреди, причинени на моторни превозни средства от 2006 г. „Нормативният акт определя само минималните цени, не крайните. Разчитайки, че гражданите не знаят този факт и не познават нормативната уредба в детайли, компаниите изплащат по-малко от действителната стойност на щетата”, коментира председателят на НАЗЗ Виталий Зарков.

От началото на годината консултантите на неправителствената организация са съдействали на 12 души да си получат обезщетенията в пълен размер.

„Застрахователят е длъжен да възстанови напълно нанесените вреди върху автомобила, като при представяне на фактура за извършен ремонт същият е длъжен да осребри на 100% фактурата в срок от 15 дни.”, коментира Зарков.

Въпросният трик ощетява най-вече собствениците на леки автомобили. Гражданите могат да си потърсят обезщетение за нанесени вреди върху имуществото и здравето на пострадалите. Имат и право да претендират пропуснатите ползи, които са реална последица от катастрофата в срок до пет години след настъпване на ПТП–то, напомнят от НАЗЗ.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg