В заложените промени на Кодекса за застраховането сме делегирали неимуществените вреди, свързани със задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, да се регламентират с Наредба, с която ще се приеме Методика относно правила за определяне на обезщетения за неимуществени и имуществени вреди следствие на смърт или телесни увреждания. Вече има сформирана работна група и по нея активно се работи, каза Борислав Богоев, заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор", който откри семинара, семинар на тема „Претенции за телесни наранявания (неимуществени вреди)”, организиран от Гаранционния фонд.

Паричното остойностяване на претърпените болки и страдания следствие на телесни увреждания или смърт е труден процес, но абсолютно необходим, за да може по-бързо и доброволно да се уреждат отношенията между застрахователи и увредените лица, акцентира в своето изказване г-н Богоев.

По компонентите за претенции за неимуществени вреди говори представителят на презастрахователната компания Swiss Re г-жа Изабела Дулана, която направи преглед на исковете за телесни увреждания през годините в Германия.

Многократното се увеличават лимитите на отговорност, като за последните 10 години те са нараснали 200 пъти за телесни увреждания при две и повече лица и 100 пъти за вреди на имущество, каза Марионела Колева (на снимката), началник – отдел „Дистанционен надзор” в дирекция „Застрахователен надзор” в КФН. В същото време премията по ГО се е увеличила 2 пъти. Забелязва се и ръст на средния размер на претенцията, която достига през 2011 г. до 1 800 лв. Другата констатация в презентацията на г-жа Колева бе голямото закъснение при изплащането на неимуществените вреди.