2011-а ще е годината с най-големи застрахователни загуби от земетресения в историята и вече е втората най-скъпа година по отношение на катастрофични събития за застраховането, пише Insurance.bg.

Близо 278 млрд. долара са общите икомически загуби, а 70 млрд. долара - застрахователните загуби, от бедствията и авариите, които сполетяха планетата ни през първата половина на 2011 година. Приблизително 26 000 души са загубили живота си, повечето от които - японци, става ясно от последният sigma доклад на презастрахователната компания Swiss Re.

Размерът на застрахователните загуби само за първото полугодие са достатъчни, за да направят 2011 г. втората най-скъпа година за застраховането, според данните в доклада. Сумата е била надвишавана само през 2005 година, когато общите претенции в резултат на катастрофични събития са доближили 120 млрд. долара, при положение, че само ураганите Катрина, Уилма и Рита са довели до искове за над 90 млрд. долара.

Застрахователните щети са двойно по-големи спрямо 29-те млрд. долара от първото полугодие на предходната 2010 година. Само исковете от природни бедствия през първите шест месеца на тази година достигат 67 млрд. долара, в сравнение с 27 млрд. долара за същия период на 2010 година.

„С многото хора, които загинаха в Япония и Нова Зеландия, 2011-а определено ще се запомни като година на много трагични земетресения", коментира Томас Хес, икономически директор на Swiss Re. „Изразена в катастрофични искове, тя вече е втората най-скъпа година в историята на застраховането. Допълнителните претенции от продължаващия сезон на ураганите в САЩ или скъпите зимни бури в Европа имат потенциал да изпратят целогодишните стойности още по-близо до рекордните 120 млрд. долара застрахователни загуби през 2005 година", допълва Хес.