2011 година ще бъде рекордна по икономически загуби в резултат на бедствия и аварии. Това щеше да е и годината с най-големи застрахователни загуби, ако покритието в Япония беше по-пълен. Това става ясно от публикуваните в доклад предварителни изчисления на Swiss Re.

108 млрд. щатски долара се очаква да достигне размерът на загубите за световната застрахователна индустрия в резултат на природни бедствия и предизвикани от човека аварии през 2011 г. Това е близо два пъти повече от предходната 2010 г., когато сумата възлезе на 48 млрд. щ. д. На 103 млрд. долара се очаква да възлязат само претенциите свързани с природни катастрофи, в сравнение с 43 млрд. за 2010 г., става ясно от доклада.

Годината с най-големите икономически загуби в историята

350 млрд. долара се очаква да достигнат общите икономическите загуби за обществото от катаклизмите през 2011 г., в сравнение с 226 млрд. долара през 2010 г. Отговорно за по-голямата част от тези загуби е земетресението в Япония. Повече от 30 хил. души са загубили живота си зарази природни бедствия и аварии през първите 11 месеца на годината, повечето от които – в Япония.

„2011 г. се оформя като още една година на много трагични и скъпи земетресения. За съжаления застрахователното покритие срещу земетресения е все още твърде ниско, дори и в някои индустриализирани страни с голям сеизмичен риск като Япония. Така, в допълнение на това, че хора губят най-близките си, обществата се изправят пред колосални финансови загуби, които трябва да бъдат понасяни от корпорации, организации за подпомагане, правителствата и в крайна сметка – от данъкоплатците“, коментира Кърт Карл, икономически директор на Swiss Re.

Рекордни застрахователни загуби, ако покритието в Япония беше пълно

С приблизително 108 млрд. долара застрахователни катастрофични загуби, 2011 г. почти се класира като най-скъпата година за застрахователната индустрия. Ако Япония беше така добре застрахована, както други страни с висок сеизмичен риск, като Нова Зеландия, общата сметка за застраховането щеше да е далеч по-голяма. Дори и така обаче, отминаващата година се нарежда на второ място, водена единствено от 2005 г..

Умерените загуби от урагани са задържали разходите по-ниски, отколкото през 2005 г., в която само трите най-големи бурии - Катрина, Уилма и Рита доведоха до претенции за над 100 млрд. долара. Продължаващите наводнения в Тайланд и зимните бурии, които могат да засегнат Европа имат потенциал да приближат още повече общите застрахователни загуби до рекордните 123 милиарда долара от 2005 г.

Топ 10 на катастрофите

Земетресенията в Япония и Нова Зеландия са двете най-скъпи за застраховането бедствия през годината с претенции за съответно 35 млрд. и 12 млрд. долара. Следващи в класацията са тежките наводнения в Тайланд с щети между 8 и 11 млрд. щ. д. Две големи торнада в САЩ пък са убили 400 човека и са причинили загуби 14 млрд. долара за застраховането, с което се нареждат на четвърто и пето място в годишната класация по застрахователни загуби, а на шесто е ураганът Айрин, довел до претенции за 4.9 млрд. долара. Надолу челната десетка се допълва от наводненията в Австралия (2 млрд. долара) и три бурии в САЩ за общо 5.9 млрд. долара.

Годината на колосалните земетресения

2011 г. записва и рекорд по сума на застрахователните искове в резултат на земетресения, която надхвърля 47 млрд. щатски долара. 35-те млрд. долара застрахователни загуби от най-скъпото земетресение в Япония обаче са само част от общите икономически щети. Очаква се те да достигнат поне 210 млрд. долара, но всъщност сумата ще е далеч по-голяма, ако се вземат предвид повредите на ядрената централа във Фукушима и прекъсванията в производството. За сравнение, земетресението, което удари Нова Зеландия през февруари е довело до общи икономически загуби от 15 млрд. щ. д., но благодарение на високото проникване на застраховането срещу земетресения, особено при жилищното имущество, застрахователните компании ще покрият щети за 12 млрд. долара.