Откакто се води статистика на инцидентите със самолети по света, с всяка изминала година се наблюдава спад в броя на произшествията. Летенето със самолет продължава да бъде най-безопасният от всички видове транспорт.

В самолетни катастрофи в целия свят през 2012 г. са загинали по-малко хора, отколкото по пътищата на България за същия период. Инцидентите са общо 23, а от тях 11 - с пътнически самолети.

Близо 13% от катастрофите са били с авиокомпаннии, които са в черния списък на Европейския съюз. Те нямат право да кацат и да излитат оттук. В тази листа са общо 38 авиолинии, посочва bTV.

Въпреки че това е най-сигурният транспорт, всеки четвърти има страх от летене. Статистически погледнато обаче, има стотици пъти по-голям шанс да умрете в катастрофа по пътя за летището, отколкото в самия самолет.

Международната авиоорганизация събира данни за всякакъв тип инциденти още от 1945 г. Днес пътуването по въздух е по-безопасно, откогато и да било. През изминалата година в целия свят са станали 23 фатални катастрофи със самолет, като само 11 от тях са били с граждански.

"През последните 10 години се полагат много усилия и средства за подобряване на системите за безопасност в РВД. Като резултат имаме ниво на зрялост на системата над средното европейско ниво, което гордо можем да го намалим”, обясни Пламен Христов, директор на дирекция "Безопасност" – РВД.

Данните за по-малко авиокатастрофи действат успокояващо преди всичко на хората, които имат страх от летене. България рядко попада в позитивни класации, но за последния четвърт век у нас няма нито една катастрофа с граждански самолет.

„В продължение на 25 години няма самолетна катастофа с участието на граждански самолет, което, само по себе си, един рекорд. Така и би трябвало да продължава с помощта на цялата авиационна общност в България”, допълни Пламен Христов.

Аплодисментите при приземяване не винаги са излишни. През миналата година повечето инциденти са станали по време на захода за кацане.

Континентът, сочен за най-опасен при полети, е Африка. 22% от всички самолетни катастрофи са станали именно там. От всички загинали в самолетни катастрофи най-много са тези в Нигерия, Русия и Пакистан.