Ново изследване във Великобритания показало, че 23% от общо 2 000 анкетирани жени имат навика да се гримират по време на шофиране. 16% от тях си признават, че са катастрофирали по тази причина, или са били на косъм от катастрофата.

Нещата не приключват с гримирането. Жените използват времето докато шофират към работа за различни сутрешни задачи, които са не по-малко опасни, се казва в изводите от изследването на специализираната в автомобилни застраховки за жени компания Diamond.

Почти половината (47%) например си признават, че са проверявали текстови съобщения на мобилните си телефони, над една трета (34%) са закусвали зад волана и почти същия брой (32%) са пили топли напитки или са сресвали косата си (30%) докато карат. Една пета или 18% пък са проверявали и-мейли чрез смартфони, а 9% са чели вестник.

„Шокиращо е, че чак толкова много жени признават, че се занимават с тези неще докато шофират. Животът на всички ни е много зает, но да си слагаш грим или да проверяваш електронната си поща, докато караш просто е опасно, при положение, че вниманието не ти е насочено към пътя пред теб", коментира Елвин Гедрич, управляващ директор в Diamond. „Дори да имаш късмета да пристигнеш благополучно, може да отнесеш глоба за невнимателно шофиране, ако полицията те види", допълва Гедрич.

И докато 60% от гримиращите се зад волана си позволяват да го правят докато колата е спряла на светофар или в трафика, шокиращ дял от 12% си признават, че се гримират и докато автомобилът се движи, а 7% - че използват за това и двете си ръце, оставяйки волана без никакъв контрол.

Въпреки че 84% си признават, че това е опасно, повече от две трети (41%) са го правили с пътници в колата, а близо една трета (30%) - докато са возили децата си.

Възниква въпросът защо жените предприемат тези рискове? Според отговорите, 64% се гримират защото това им спестява време, а 10% - защото не са успели да го направят преди да напуснат дома си.

„Наистина не си струва да се опитваш да спестиш няколко минути сутринта с гримиране и каквото и да било друго освен шофиране, докато сте зад волана", казва Гедрич.