Цялостно пренаписване на законите е необходимо за дългосрочно решение на проблема с пътната безопасност, във връзка с употребата на алкохол и шофирането. Това мнение са изразили 35% от запитаните в анкета в рамките на кампанията „Шофирай отговорно" се организира от сдружение „Отворена Младеж" и е част от проекта „Пътна безопасност в действие", който е съфинансиран от Диаджео и програма „Младежта в действие" на Европейския Съюз.

Почти еднакъв процент от участвалите в допитването виждат решение в увеличаване на глобите (25%) и превантивни информационни кампании (24%). Според 8% нищо не може да се промени, а други 8% нямат мнение.

Ако говорим за решения в краткосрочен план обаче, цели 42% от анкетираните отдават приоритет на увеличаването на глобите. 23% са за цялостно пренаписване на законите, 19% - за превантивни информационни кампании. Според 11% нищо не може да се промени, а 6% нямат мнение.

Общо 672 човека са участвали в анкетата от 18 въпроса, свързани с употребата на алкохол и безопасността на пътя. Резултатите от анкетата бяха съпоставени с резултатите от сходно проучване на Евробарометър за отношението на европейските граждани към алкохола, направено по поръчка на Европейската Комисия и публикувано през месец април 2010 година.

Резултатите от анкетата показват, че 86% от участниците не са шофирали след употреба на алкохол през последния месец, а 14% са си позволили да го направят. 31% от анкетираните проявяват нулев толеранс по отношение на комбинацията алкохол - шофиране.

Запитани за мотивът им да се качат зад волана след употреба на алкохол, отговорилите положително изтъкват малкото количество на употребения алкохол като основна причина (67%). 19% имат смелостта да заявят, че алкохолът не е проблем за тях при шофиране. Едва 14% отбелязват спешен случай като причина.

81% от участниците в анкетата не са били пътник в превозно средство където шофьорът е бил под влияние на алкохол. 19% са се осмелили да го направят. Притесняващото в случая е отказът на тези 19% да поемат отговорност. Общоприетото разбиране е, че след употреба на алкохол проблемът е за шофьора, но дали наистина е така показват множеството тежки инциденти на пътя.

Резултатите от тазгодишното издание на кампанията „Шофирай отговорно" бяха представени на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски , който е патрон на инициативата и лично изпробва симулатора за шофиране (на снимката).

„Един от приоритети ни е опазването на живота и здравето на хората по пътищата на страната. Това е и цел на Европейската комисия", заяви министър Московски. Той уточни, че с общите усилия на всички ангажирани с проблема институции, неправителствени организации и компании, броят на загиналите от ПТП е намален от над 1 000 души на година до 775 за миналата 2010 г. „Това показва, че подобни кампании и навременните адекватни действия на държавата и неправителствения сектор водят до реални резултати при пътната безопасност".

Министър Московски заяви, че в рамките на своите компетенции Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията предприема конкретни мерки, което да спомогнат за справяне с проблемите на пътната безопасност. Първата е въвеждането на електронни тестове за провеждане на теоретичните изпити. „Така ще се постигне ограничаване на възможността за манипулиране на резултатите от теоретичните изпити", каза министър Московски.

Другата мярка е въвеждането на нова процедура за контрол при извършването на периодичните технически прегледи. Тя ще включва - използване на технически средства за заснемане и документиране на извършвания преглед; въвеждане на информационна система за електронно регистриране на извършените периодични прегледи; наблюдение на техническите прегледи в реално време. „Очакваният ефект е - по-висока ефективност на контрола в пункта; намаляване на грешките на проверяващите при установяване на нарушенията и гарантиране на присъствие на превозното средство в пункта" обяви министър Ивайло Московски.

Официалното стартиране на кампанията под патронажа на министър Ивайло Московски се проведе на паркинга на ДАИ София на 13 юни 2011 година. Кампанията обхвана градовете Плевен (17 юни), Русе (20 юни), Варна (23 юни), Пловдив (26 юни) и Стара Загора (29 юни).

В рамките на проекта участниците имаха възможност да придобият нови знания в областта на пътната безопасност. Бяха разгледани три теми - агресивно шофиране, употреба на алкохол и екология.

Чрез симулатор за шофиране участниците бяха поставени в реални рискови ситуации, свързани с агресивното шофиране. Специални алкоочила пък позволиха да усетят въздействието на около 1.1 промила алкохол върху своите реакции и възприятия. Екологичният аспект беше внесен чрез симулатор за шофиране и еко-„черна кутия", която с помощта на специален софтуер извлича информация от компютъра на автомобила за определена траектория на движения, анализира я и показва как всяко едно действие на водача влияе на екологичния ефект от шофирането. Целта на тази част от кампанията беше участниците да разберат, че безотговорното шофиране не само излишно вреди на околната среда, но има и пряко влияние върху личния бюджет на всеки шофьор.

Всеки участник имаше възможност чрез пощенска картичка да отправи послание или препоръка към министър Ивайло Московски. Събрани бяха 422 картички с мненията на участниците, които бяха предадени на министъра по време на представянето на резултатите от кампанията.

В рамките на инициативата бяха регистрирани 1 414 участника на алкоочилата и 436 участника на симулатора за шофиране.