С 40% е спаднал броят на кражбите на автомобили за последната година, заяви на днешната пресконференция на Асоциацията на българските застрахователи нейният председател Данчо Данчев.

„Тотално невярно се оказа предупреждението, че който няма стикер, му крадат колата. С изключение на една – две марки, останалите коли почти не се крадат. Стикерите по никакъв начин не помагат на клиента“, коментира още той.

Асоциацията няма данни за това дали компании нарушават забраната за поставяне отличителни знаци, свързани с Каско. До два месеца обаче това трябва да стане ясно и ако има такива данни, АБЗ може само да сигнализира МВР, каза още Данчев, цитиран от insurance.bg.

Основното в случая е, че зависи от желанието на клиента, защото в полицата не може да се поставят условия за такива знаци и да се отказват обезщетения на това основание. Т. е. ако клиентът не иска, никой не може да го принуди да нарушава закона, заяви Константин Велев, член на Управителния съвет на АБЗ и член на Управителния съвет на Дженерали.

Няма да има всеобщо за гилдията самоучастие по Каско

Въвеждането на самоучастие по застраховка Каско може да е само решение на отделна компания и това няма да означава, че другите ще я последват или че пазарът, като цяло, е взел такова решение, категоричен бе Данчев.

Франшизът съществува като практика на други пазари, но българският потребител трудно приема тази идея. Затова има случаи от нея се отказват и компании, които я въвеждат, дефакто в България франшиз по каско се прилага поне от 10 г.

Логично е със самоучастие тарифите да паднат и е въпрос на условия е дали то да бъде определен процент или фиксирана сума. Важното е клиентът да е наясно, че участва със собствени средства в щетите и да избира полицата, който покрива неговите нужди, според участниците в пресконференцията.

Бонус-малус – до няколко месеца след промените в кодекса

Застрахователите ще имат техническа възможност да въведат бонус-малус до няколко месеца, след като се приемат промените в Кодекса за зазстраховане, които регламентират системата. Това каза още Данчо Данчев.

Очаква се проектозаконът да влезе в Народното събрание тази есен. Първоначално тази промяна се планираше да върви успоредно със Solvency ІІ, но ако има ново отлагане на директивата не бива двете неща да бъдат обвързвани, заяви Коста Чолаков, заместник-председател на управителния съвет на АБЗ и изпълнителен директор на Интерамерикан България.