5% ръст на европейското застраховане през 2010 г.

906
5% ръст на европейското застраховане през 2010 г.

С 5% са се увеличили брутните записани премии в страните членки на CEA (Европейската федерация на застрахователните и презастрахователните компании) през 2010 г., сочат данни от годишния отчет на организацията, при настоящите валутни курсове.

Според неокончателните числа, обемът на брутните записани премии за изминалата година е 1 115 млрд. евро, при 1 060 млрд. евро за предходната 2009 г., когато размерът бе в застой.

В животозастраховането премиите нарастват с 6%, достигайки 688 млрд. евро общо. В общото застраховане също се отчита ръст - от 4% до 428 млрд. евро. Година по-рано сумите възлизаха съответно на 648 млн. евро и на 411 млрд. евро.

Най-големият сектор от общото застраховане - автомобилното застраховане е нараснало с малко над 3% - от 121 млрд. евро на 125 млрд. евро. Премиите по здравни застраховки бележат стабилен ръст от 7% of 108 млрд. евро, а в имущественото застраховане има незначително увеличение до 83 млрд. евро.

Общия размер на инвестициите на застрахователните компании се е увеличил със 7% до 7 500 млрд. евро при настоящите съотношения между валутите.

„Настоящите данни показват, че европейските застрахователи понасят добре икономическата криза и продължават да предоставят стабилност и сигурност, на потребителите и на европейската икономика като цяло", казва Михаела Колер, генерален директор на CEA, която вчера беше избрана и за председател на Консултативната група по застраховане към EIOPA.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Miley
# 0
10:08 | 30 August 2012
Ho ho, who wlodua thunk it, right?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg