5.2% спад на общото застраховане до април

1042
5.2% спад на общото застраховане до април

515 116 000 лв. е брутният премиен приход, реализиран от застрахователите със седалище в Република България за периода януари - април 2012 г., обяви Комисията за финансов надзор. Това е спад от 4.2% на годишна база, при ръст от 0.3% в края на април 2011 г.

Дружествата по общо застраховане са реализирали брутен премиен приход в размер на 431 462 000 лв. (включително и премиите по активно презастраховане на застрахователите, които извършват такава дейност) и отчитат спад от 5.2% (при спад от 1% година по-рано).

В края на отчетния период делът на първите три и пет компании, извършващи дейност по общо застраховане, нараства в сравнение със същия период на 2011 г. Обратна тенденция се наблюдава при първите десет компании, като техният дял намалява в сравнение със същия период на 2011 г.

Автомобилните застраховки („ГО, свързана с притежаването и използването на МПС” и „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства”) заемат относителен дял от 76.3% в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане. На годишна база се отчита спад на общия премиен приход по тези видове застраховки от 6.4% при ръст от 0.7% към края на април 2011 г.

Имуществените застраховки („Пожар и природни бедства” и „Други щети на имущество”) заемат дял от 16.3% от премийния приход, реализиран в сектора. На годишна база се отчита спад от 4% на общия премиен приход по имуществените застраховки при спад от 8.9% към края на април 2011 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg