60% подкрепят задължителните катастрофични застраховки

1617
60% подкрепят задължителните катастрофични застраховки

Катастрофичното застраховане в България да остане напълно доброволно в частни застрахователни дружества. Това е отговорът, който събра най-много гласове в анкета сред читателите на Insurance.bg.

Допитването събра общо 299 вота, като петте опции за отговор включваха още доброволно застраховане в катастрофичен пул, както и задължително - в частни компании, катастрофичен пул или държавен застраховател.

Резервите към задължителното застраховане или организирането на специализиран институт изведоха на челно място мнението застраховането на бедствия и аварии да остане, каквото е в момента. То бе подкрепено от над една трета от читателите ни, или по-точно от 34.45%, като събра общо 103 гласа.

Сеизмичността на зоната, в която се намираме, както и доказано високите рискове от наводнения и свлачища ни карат да се замислим за последствията, които би могло да има едно по-сериозно събитие. Експерти от различни сфери апелират навреме да стигнем до едно по-голямо катастрофичното застрахователното покритие. Основните фактори за слабото проникване на имуществените застраховки в България обаче са ниският стандарт на живот и недостатъчната застрахователна култура, които трудно може да се подобрят в краткосрочен план. Това е може би основния довод в полза на задължителните застраховки.

Идеята за задължителното застраховане в частни компании привлече 72 вота или общо 24.08% от гласувалите, което е втората по големина съвкупност в анкетата.

Като цяло, поддръжниците на задължителното застраховане се оказват повече, отколкото защитниците на доброволния принцип. Различните варианти за задължителни застраховки събраха общо 177 гласа или 59.20%, докато за доброволните схеми гласуваха 91 или 40.80%.

Също така повече се оказаха привържениците на частните дружества – 175 (58.53% от всички гласували), отколкото тези на катастрофичния пул – 85 (28.43%).

Катастрофичният пул може би предлага най-бързия и пряк път до масовото покритие. Едно от основните му предимства е възможността да се постигне ниска цена на полицата. Ако това се съчетае със задължителността, то е ясно, че схемата има най-много перспективи да преодолее двете основни пречки пред този вид застраховане. Задължителните застраховки в катастрофичен пул са с трети по големина дял на отговорите в анкетата – 22.07% (66 гласа).

Много от резервите свързани с въпросния пул обаче са свързани с неговата организация. Тези опасения вероятно надделяват сред почитателите на частното застраховане, но в същото време карат една макар и малка част от читателите ни да мислят, че още по-добре би било да се създаде държавен застрахователен институт за задължителни застраховки срещу бедствия. Именно такова е мнението на 13.04% от анкетираните (39 гласа).

Съществуват обаче още една съвкупност от почитатели на катастрофичния пул, и то във варианта му с доброволни застраховки. Опитът в други страни показва, че каквато и да е разяснителната кампания, голяма част от хората остават с впечатлението, че задължителната застраховка всъщност е още един данък. За 19 от анкетираните (6.35%) е по-добре просто да се предложи ниска цена на полицата, като се избегне социалното напрежение. Нещо повече, в света има примери на успешно действащи схеми, които дори не са постигнали масовост на обхвата си. Ако това се реализира и в България обаче ще остане нерешен основният проблем с последствията, които биха възникнали при сериозно бедствие и силно ограничените възможности за възстановяване.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас