700 хил. автомобила у нас са без застраховка "Гражданска отговорност", което е 22 на сто от всички регистрирани возила. Това се вижда от доклад на Комисията за финансов надзор (КФН). По този показател страната ни е на първо място в ЕС.

Според надзора ниският обхват и малкият размер на премиите са основният проблем на сектора. За целта работна група с представители на МВР, финансовото министерство, министерството на транспорта, Асоциацията на застрахователите и Гаранционния фонд (ГФ) обсъжда план за решаване на проблемите.

Едно от предложенията в него е автомобилите без гражданска да бъдат спирани от движение чрез сваляне на номерата и репатриране до наказателен паркинг. Там те ще стоят до представяне на сключена застраховка и платена санкция.

Предлага се също засилване на контрола по пътищата чрез масирани проверки и мощна разяснителна кампания сред собствениците на автомобили.

Очаква се обаче най-голям ефект за повишаване на обхвата да има въвеждането на електронната полица. Тя ще се отчита в Гаранционния фонд в реално време. Така във всеки един момент ще може да се види кои автомобили имат застраховка и кои не.

Електронната полица трябваше да бъде въведена до края на т. г., но се отложи за 2011 г. Една от причините е, че ще удари бизнеса на брокерите.

Трябва да се ускори и създаването на общ информационен масив с КАТ. Към момента в ГФ се събира информация за леките ПТП, за които е съставен двустранен констативен протокол.

Тази информация се подава от застрахователите. За всички останали катастрофи данните следва да се подават от МВР. Започнали са действия по подаване на данни от МВР за ПТП и системата е в процес на тестване.

Източник: в. Труд