Записаните премии в общото застраховане (включително и премиите по активно презастраховане) за периода януари-юли 2010 г. са в размер на 794 207 хил. лв., а в животозастраховането - в размер на 141 935 хил. лв., съобщи КФН.

Спрямо същия период на предходната година се отчита спад от 5.7 % в общото застраховане и ръст от 8.7 % в животозастраховането или общо за застрахователния сектор се отчита спад от 3.8 %.

Най-голям дял в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане, продължават да заемат автомобилните застраховки „Автокаско" (37.6 %) и „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" (33.8 %) или общо 71.3 % от премийния приход, реализиран в сектора. На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки „Пожар и природни бедствия" и „Други щети на имущество", които заемат дял 18.7 % от общия премиен приход.

Увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на 2009 г. се отчита по застраховки „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС", „Пожар и природни бедствия", „Обща гражданска отговорност", „Летателни апарати", „Гаранции" и „Правни разноски".

Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите към края на месец юли 2010 г., продължава да заема застраховка „Живот" и рента. Реализираните приходи по този вид застраховка възлизат на 109 204 хил. лв. и формират 76.9 % от премийния приход, генериран в сектора. Застраховка "Живот", свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 4.2 % в агрегирания портфейл на животозастрахователите, като премийният приход по този вид застраховка възлиза на 5 985 хил. лв.

Ръст на премийния приход на годишна база се наблюдава по застраховка „Живот" и рента и по „Допълнителна застраховка".

Към края на месец юли 2010 г. дружествата по доброволно здравно осигуряване реализират брутен премиен приход от 28 054 хил. лв., с което се отчита ръст от 8.6 % на годишна база.

Най-висок относителен дял в премийния приход по доброволно здравно осигуряване заемат пакетите „Други здравноосигурителни пакети" (31.8 %) и „Извънболнична медицинска помощ" (22.3 %).

Броят на здравноосигурените лица по действащи договори към 31.07.2010 г. възлиза на 201 064.