Неженените британски мъже между 17 и 20 години вече плащат по 4 006 паунда средно (9 509 лв.), като цена за своята автомобилна застраховка, според индекса на Confused.comи Towers Watson. Осреднената премия за първи път надвишава границата от 4 000 паунда, а за райони като Манчестър сумата е значително по-висока – 5 633 паунда.

Трябва да се има предвид, че при осредняването са включени платените премии и по трите различни покрития, измежду които могат да избират шофьорите на Острова. Първото от тях включва само задължителната застраховка за отговорността към трети лица. Освен него обаче се сключват и комбинирани полици, които покриват и рисковете „Пожар“ и „Кражба“ за автомобила на самия водач, както и полици с пълно покритие.

Така например, средната застраховка срещу всички рискове е поскъпнала с 24.2% за година, а при минималното покритие и комбинацията с частично Каско увеличението е още по-голямо – 33%.

Далеч по-ниска е обаче е средната премия, която плащат жените от същата възрастова група. Сумата за тях е 2 151 паунда, като най-много се охарчват момичетата от предградията на Лондон – 3 382 паунда. Тази огромната разлика обаче ще остане в историята след декември 2012 г., когато ще влезе в сила забраната за полово диференциране на цените.

Единственият начин, по който младежите могат да намалят разходите си за автополица е като се оженят. Добавяйки съпругата си в полицата, британските мъже под 20 г. спестяват средно по 1 000 паунда от цената, според статистиката. При жените средната цена пада до 1 924 паунда.