Решение за отпускане на 9.5 милиона лева от републиканския бюджет e взето по време на извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, съобщиха от правителствения пресцентър.

3.3 милиона лева се предоставят за покриване на щети, причинени от земетресението на 22 май. 2.7 млн. лева от тях са за разплащане на извършените неотложни работи на обществени сгради в община Перник. На община Радомир за възстановяване на обществени сгради се предоставят 148 хил. лв. Останалите средства ще бъдат използвани за възстановяване на най-силно засегнатите жилища на граждани.

За районите, засегнати от наводненията, са отпуснати 4.6 милиона лева, като само за село Бисер от държавата са осигурени 517 хиляди лева за построяването на 56 нови къщи, заедно със средствата, събрани от дарения. Останалите 1.5 милиона лева, са за укрепване на обществени сгради и съоръжения в различни райони на страната. От тях 400 хиляди лева са за изграждането на два хидравлични прага на река Въча, в района на помпена станция „Кричим-Устина”.

Областният управител на област Перник информира комисията, че след издаването на съответната заповед от община Перник, има готовност за незабавно премахване на опасни сгради на територията, без използването на държавни средства. Събарянето на постройките и извозването на материалите ще се поеме от частни фирми. Безвъзмездната помощ е инициирана от народни представители от този район.

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството, със заповед на началника на ДНСК, на заседанието бяха представени резултатите от извършена проверка на 44 обекта на територията на община Перник и на 13 обекта на територията на община Радомир. Според заключенията на проверяващите, при изготвянето на конструктивните становища и на количествено-стойностните сметки в отделни случаи, е подходено формално, като не са мотивирани и обосновани предписаните действия. В множеството от случаите е предвидено извършване на цялостни текущи ремонти, без да е изяснено в какво състояние са били сградите преди земетресението и дали ремонтът не произтича от други обстоятелства.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане ще има ново заседание, веднага щом от община Перник бъдат предоставени пълните пакети документи за всички обекти, за които са констатирани щети, причинени от земетресението.

Заседанието е било ръководено от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В него участваха министрите на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката, енергетиката и туризма и на околната среда и водите. Присъстваха и областните управители на градовете Перник и София.