През последните месеци и дни новините за земетръсни трусове в страната зачестиха. Само в рамките на два дни (24-26 май) регистрираните у нас трусове надвишават 300. Подобна статистика провокира интересът на екипа на Profit.bg да провери някои възможности, които предлага застрахователният ни пазар на физически лица за застраховане на имуществото им от земетресения.

В България самостоятелна застраховка срещу земетресения не се предлага. Това е услуга, която, при желание, се добавя като калуза към основната застраховка на имущество. Обикновено основната полица покрива нанесени щети от пожар, вкл. последиците от неговото гасене, мълния, експлозия, сблъсък или падане на пилотирано летателно тяло, негови части или товар и др.

На пазара се предлагат структурирани продукти, с включена и клауза за земетресение, такива застраховки с лимитирано покритие и такива, при които допълнителната премия за земетресение се определя за конкретно имущество на база на неговия вид, местоположение (земетръсна зона), етажност и година на построяване на сградата.

Проверка при един от известните застрахователни брокери у нас показа, че при ЗАД Армеец премията по основната застраховка имущество, с покритие до 100 хил. лв., е 140 лв. С клаузата за земетресение премията се оскъпява със 102 лв. Тоест застраховка имущество, допълнена с клауза за земетресение, струва 242 лв.

При ЗАД ДЗИ основната премия при застрахователна полица на имущество до 100 хил. лв. струва 126 лв. Клаузата за земетресение оскъпява услугата със 159 лв. Сумата, която ще заплатите е съответно 285 лв.

ЗАД Булстрад Иншурънс Груп например предлага пакет за 139 лв. Премиите по услугата са следните - недвижимо имущество (до 30 хил. лв.), движимо имущество (8 хил. лв.), кражба (3 хил. лв.), земетресение (20 хил. лв.) и отговорност към трети лица (5 хил. лв.).

От ЗАД Алианц България предлагат три застраховки на имущество на физически лица, в рамките на които, по желание на клиента, може да се покрие и земетресение.

„Конкретно в контекста на земетресение застраховката срещу първи риск (предлагана услуга от ЗАД Алианц България - бел. ред.) е най-малко подходяща, защото при нея застрахователната сума е лимитирана и при тотална щета вероятно ще е недостатъчна спрямо общия размер на загубите", коментира за Profit.bg Владимир Маринов, зам. изпълнителен директор на ЗАД Алианц България. - „По-подходящи са застраховките, при които застрахователната сума се определя на база на действителна или възстановителна стойност на имуществото, т. е. в случая застраховки "Пожар" или "Жилищни сгради и домашно имущество" на компанията. При тях допълнителната премия за земетресение се определя за конкретно имущество на база неговия вид, местоположение (земетръсна зона), етажност и година на построяване на сградата".

Той посочи още, че по имуществените застраховки могат да се покрият и допълнителните разходи вследствие застрахователно събитие, които могат да са разнообразни.

„Примерно по застраховка "Жилищни сгради и домашно имущество" са покрити необходимите разходи за преместване, предпазване и съхранение на застраховано имущество, могат да се покрият и хотелските разходи, в случай че жилището е станало необитаемо, и др.", посочи Владимир Маринов.

На въпроса кога застрахователят не поема отговорност по изплащане на обезщетение в случаи на природни катаклизми, той се пошегува, че това може да се случи, когато например няма сключена застраховка. Владимир Маринов допълни по въпроса, че „Отговорността на застрахователя не е въпрос на едностранно решение и е описана в самата застраховка".

При определянето на стойността на премията по застраховка имущество, с включена клауза за земетресение, влияние оказва категорията, в която попада застрахованият имот. Категориите обикновено са четири. Разделението на територията на страната е на база сеизмичната активност на съответния регион. Така например София и околностите попадат в трета категория. В четвърта категория влизат Пазарджик и Стара Загора.

Задължение на всеки, който сключва застрахова имота си е да се запознаете с общите положения по застраховката и най-вече със задълженията си в случай на настъпило застрахователно събитие.

Тъй като в повечето случаи, преди сключване на застраховката може да не се стигне до оглед и оценка от застрахователя на имота Ви, не е излишно да се информирате и за условията по изплащане на обезщетения, в случай, че сте преустроили жилищесто си без съответните разрешителни. Последното не е рядко срещано сред обитателите на панелни жилища у нас!