Холандската животозастрахователна и пенсионна компания Aegon NV днес успокои пазарните опасения, че може да има нужда от увеличение на капитала, след като заяви, че има за цел да изплати оставащите 2 млрд. евро, които дължи на правителството преди края на юни 2011 г., информира,The Wall Street Journal.

Подробностите около изплащането на средствата бяха обявени след като Aegon заяви, че днес очаква да получи окончателно одобрение от Европейска комисия за получаването на държавна помощ по време на финансовата криза.

Дългоочакваното одобрение премахва част от несигурността у инвеститорите, тъй като дава повече яснота за това как, къде и при какви условия Aegon възнамерява да изплати оставащите 2 млрд. евро, които дължи на холандската държава.

Много инвеститорите се опасяваха, че Aegon отново ще емитира нови акции, за да върне средствата на правителството. Тези страхове бяха подсилени миналата седмица, когато компанията обяви, че капиталовият й буфер е пострадал от по-строгите изисквания на голяма рейтингова агенция.

От Aegon днес обявиха, че ще изплатят 500 млн. евро през този месец и че възнамеряват да върнат останалите 1.5 млрд. евро до края на юни следващата година, "ако пазарните условия позволяват." От компанията също така заявиха, че глобата за изплащането на средствата, която трябва да заплати за получаването на държавна подкрепа, е била намалена от 1 млрд. евро на 800 млн. евро.

От компанията също така не изключват ново емитиране на акции, но заявяват, че Aegon предпочита да върне средствата със собствената си печалба и приходите от продажбата на активи.

Базираната в Хага Aegon получи капиталова инжекция в размер на 3 млрд. евро от правителството по време на финансовата криза. Една трета от сумата беше върната миналата година посредством емитирането на акции, което беше лоша изненада за акционерите и анализаторите по това време.

Aegon в момента планира да продаде презастрахователното подразделение на компанията си в САЩ Transamerica, чиято стойност се оценява на 1.6 млрд. евро. От компанията обявиха миналата седмица, че подразделението е привлякло интерес както от стратегически, така и от финансови купувачи.