Всички застрахователни компании заявиха пълна готовност да обслужват клиентите си във връзка със събитието от вчера, което сполетя София.

Това каза Ралица Агайн-Гури, заместник-председател на Комисията за финансов контрол (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор".

Застрахователите вече са заявили удължено работно време, удължени срокове за предявяване на претенции и облекчен режим за подаване на документи. Няма да се иска удостоверение от Института по метеорология, който струва 35 лв., някои от компаниите са приели опростени заявления за предявяване на претенции.

Всички застрахователи са удължили сроковете за предявяване на претенции, включително за регистрация. Така не е необходимо хората да звънят по спешност или да ходят на място за оглед, посочва БГНЕС.

Всички застрахователи разполагат с необходимия финансов ресурс незабавно да изплащат за отстраняването на претенциите. Ще работят включително и събота и неделя. Пълна информация за конкретните компании има на сайта на КФН, уточни Агайн.

Николай Николов, изпълнителен директор на Агенцията за борба с градушките, каза, че процесите тази година са с пъти повече. През 2013 година са обработени 727 облака за годината, 1138 до момента само за тази година.

10 300 до момента са изстреляните ракети. Цената на една ракета е между 300 и 350 евро. Цената не е подменяна от 2001 г. Вчерашният процес не е прецеден, подобни е имало на 4 места в страната, каза той.