Щатският застраховател American International Group е приел оферта на стойност 2.16 млрд. долара за тайванското си подразделение Nan Shan Life, информира Reuters.

Kупувачите са група инвеститори водени от конгломерата Ruentex Group.

В съобщение до Тайванската фондова борса от Ruentex информират, че групата, състояща се от Ruentex Industries и местната Pou Chen днес е подписала споразумение за закупуването на Nan Shan Life.

Купувачите ще придобият 97.57-процентния дял от Nan Shan, който се продава. В съобщението не се съобщават повече подробности.

От доста време насам Ruentex е основен претендент за купувач на Nan Shan Life, но сделката все още подлежи на одобрение от страна на акционерите и и регулаторните органи.

Според източници на Reuters Ruentex, която е основен играч сред хипермаркет веригите в Китай и Тайван, може да не отговори на всичките пет строги критерии, зададени от регулаторните органи.

AIG се опитва да продаде тайванското си подразделение от 15 месеца, като част от плана си за връщане на средствата, получени от щатското правителство.

AIG беше сключила сделка за 2.15 млрд. долара през миналата година, но регулаторните органи я блокираха, принуждавайки компанията отново да обяви подразделението за продажба. Главният изпълнителен директор на щатския застраховател Робърт Бенмощ пък трябваше лично да посети регулатора през декември, за да обсъди критериите, по които да бъде сключена сделка.

Nan Shan е третият най-голям застраховател в Тайван по пазарен дял с около 4 милиона клиенти или една шеста от населението на страната.

Групата на Ruentex изпревари в наддаването за Nan Shan Конкуренти като местните банки Cathay Financial, Fubon Financial и Chinatrust Financial.