Разрешаването на данъчен въпрос, който засега спира продажбата на чуждестранното животозастрахователно подразделение на American International Group Inc's (AIG) на MetLife Inc се очаква да бъде разрешен благоприятно, което да разчисти пътя за сключването на сделката на стойност приблизително 15 млрд. долара, информира Reuters, позовавайки се на запознати източници.

Времето на сключване на сделката за American Life Insurance Co (Alico) все още не е определено, а окончателните решения все още не са взети, но двете страни се опитват да постигнат споразумение до този уикенд, според един от източниците.

Сделка може да стане факт само дни, след като AIG постигна споразумение за продажбата на азиатското си животозастрахователно подразделение American International Assurance (AIA) на британската Prudential Plc за 35.5 млрд. долара.

Сделката за Alico, ще помогне на For MetLife, която е най-голямата публична животозастрахователна компания в САЩ, да увеличи присъствието си на международните пазари.

Основаната през 1921 г. Alico е базирана в Уилмингтън, Делауеър и продава животозастрахователни полици и пенсионни продукти на 19 милиона клиенти в 54 страни.

AIG, която се опитва да върне получените от държавата помощни средства води от месеци разговори с MetLife за продажбата на Alico.

Постигането на споразумение обаче се забави в последните седмици поради опасенията за евентуални данъчни задължения. Alico, която продава по-голяма част от застрахователните си полици извън САЩ, не отчислява щатски данъци по застраховките на чуждестранните клиенти.

Двете компании искат да се уверят, че тази практика не нарушава щатските данъчни закони и очакват писмо от данъчните служби, което да потвърди позицията на Alico и да гарантира, че MetLife няма да се сблъска с данъчни задължения в бъдеще.

MetLife се очаква да заплати за Alico близо 8 млрд. долара в акции, а останалите средства брой.

Стойността на сделката е нараснала значително в сравнение с 11-те млрд. долара, които MetLife предложи в началото на 2009 г., когато AIG бързаше да продаде подразделението си.

Вчера акциите на AIG поскъпнаха със 7.4% до 26.71 долара на Нюйоркската фондова борса, докато книжата на MetLife се оскъпиха с 3.7% до 38.11 долара за брой.