Застрахователната компания American International Group Inc., която беше спасена от правителството на САЩ, е закрила 10 000 работни места през първите шест месеца на годината, вследствие продажбата на подразделения и закриването на работни места, информира Bloomberg.

AIG е имала 106 000 служители към 30 юни, или с 8.6% по-малко, отколкото е посочено в годишния отчете на компанията за 2008 г..

AIG, която преди време беше най-големият застраховател в света, разпродава свои подразделения, за да изплати заемите за спасяването си от страна на правителството на стойност 182.5 млрд. долара. През последната година компанията продаде свои активи, включително свои автозастраховател, офис сграда в Япония и дейността си в Канада за около 9.8 млрд. долара. През 2008 г. компанията запази броя на служителите си.

Конкурентни в застраховането като Hartford Financial Services Group Inc. и Genworth Financial Group Inc. уволняват служители, след като компаниите и индивидуалните клиенти намалиха разходите си за застраховане в условията на рецесия. Най-големият животозастраховател в САЩ MetLife Inc. е закрила 1 000 работни места в САЩ в първите три месеца на годината

Продажбите на животозастрахователни полици на индивидуални клиенти в САЩ падат с 23% през първите шест месеца на годината, което е най-големият шестмесечен спад от 1942 г.. Компаниите и индивидуалните клиенти също така са намалили и разходите си за застраховане на имущество. AIG продава и двата вида застраховки.

Губещото подразделение на AIG за потребителско кредитиране American General Finance Corp., обяви миналия месец, че е закрило 900 работни места през първото полугодие. Подразделението намали кредитирането, след като загуби достъп до традиционните си източници на финансиране.