AIG може да набере допълнителни 20 млрд. долара капитал

694
AIG може да набере допълнителни 20 млрд. долара капитал

Най-голямата застрахователна компания в САЩ по активи - American International Group Inc (AIG), може да набере допълнителни 20 млрд. долара в най-лошия случай, за да смекчи намаленията на стойността на активи, свързани с високорискови заеми, според анализатора на Sanford Bernstein Тод Болт, предава Bloomberg.

Капиталът може да е нужен, ако CEO-то на AIG Робърт Уилъмстед реши да се справи с притежаваните от компанията активи наведнъж, като продаде инвестициите, свързани с високорискови заеми на загуба и закупи ценни книжа, свързани със суапове за осигуряване срещу кредитен риск, които е продала на инвеститори, според Болт.

AIG отчете загуби в три поредни тримесечия, намалявайки стойността на суаповете с около 25 млрд. долара. Договорите, които предпазват инвеститорите от загуби от инструменти с фиксирана доходност, са гарантирали 441 млрд. активи към края на юни, включително ценни книжа, свързани с високорискови ипотеки на стойност 57.8 млрд. долара.

Изглежда, че 20-те млрд. долара ще бъдат максималната допълнителна сума, която инвеститорите ще трябва да платят, за да може AIG да продължи да оперира на настоящия пазар с много голяма вероятност за успех, казва Болт.

Акциите на AIG са се обезценили с 62% от началото на годината. Цената на книжата на застрахователя падна на 7 август с най-много в публичната история на компанията, която започва през 1969 г., след като от AIG намалиха стойността на активи за повече от 11 млрд, долара и обявиха, че не изключват набирането на още капитал.

Застрахователната компания набра 20.3 млрд. долара през май. Много е трудно да се предскаже дали AIG ще има нужда от допълнителен капитал, каза Вилъмстед на 7 август.

Вилъмстед, който зае поста през юни, е поел обещание да изготви преглед на компанията до 25 септември, който да помогне да я превърне отново в печеливша.

От Standard & Poor's намалиха през май кредитния рейтинг на AIG с едно ниво до AA-, което е четвъртата най-голяма инвестиционна степен, след като компанията отчете рекордна загуба в размер на 7.81 млрд. долара за първото тримесечие.

Може да последва и ново намаление на кредитния рейтинг, ако финансовите резултати на компанията не се стабилизират до третото тримесечие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg